Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

14-åring frias i dom om knivdöd på skola

I mars blev en tolvårig pojke knivdödad på en skola i Göteborg. En nu 14-årig pojke anklagades för mord, men frias av tingsrätten eftersom han agerat i nödvärn och stress efter ett rån. Åklagaren tror inte att han kommer att överklaga domen.

Blommor och ljus på skolgården i stadsdelen Kortedala i Göteborg, när beskedet kommit om att den knivskurne pojken avlidit. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Knivskärningen skedde utomhus vid skolan i östra Göteborg en måndagseftermiddag. Den knivhuggne pojken avled på sjukhus någon dag senare.
Pojken som utpekats som skyldig greps av polisen i sin bostad och togs om hand av sociala myndigheter.
Men Göteborgs tingsrätt framhåller i sin dom att 14-åringen var rädd och stressad efter att ha blivit rånad en halvtimme tidigare.
När de två pojkarna träffades vid skolan, uppfattade 14-åringen att han blev attackerad av den yngre eleven. Att han då angrep tolvåringen med kniv var egentligen mer våld än nöden krävde.
Men förloppet gick snabbt och med tanke på vad som hänt en stund tidigare är det ”ursäktligt att pojken inte förmått begränsa sin våldsanvändning till vad som varit tillåtet våld enligt bestämmelsen om nödvärn”, säger chefsrådman Anna Lantz i ett pressmeddelande från Göteborgs tingsrätt.
En 16-årig pojke döms för rånet, då 14-åringen tvingades lämna ifrån sig tröja, jacka och keps under hot om misshandel. Flera personer var med vid händelsen, och ett vittne beskriver den som en mobbningssituation. Rånet filmades av tolvåringen.
14-åringen hade utsatts för rån och misshandel även vid ett annat tillfälle, som filmats och blivit utlagt på sociala medier.
Kammaråklagare Mats Ihlbom, som väckte bevistalan om mord mot 14-åringen, beskriver ändå domen som logisk.
– Man reder ut vad det är som hänt, säger Ihlbom.
– En person har orsakat den andra personens död. Sedan är det juridiska frågor om han begått gärningen under nödvärn.
Åklagaren tror inte att han kommer att överklaga domen
– Det känns inte motiverat att gå vidare för att pröva de juridiska delarna av nödvärnsreglerna, säger Mats Ihlbom.
Den döde tolvåringens anhöriga har dock också rätt att överklaga som målsägande.
Den nu friade 14-åringen och hans familj har enligt pojkens advokat utsatts för omfattande hot efter händelsen på skolan.
– Polisens personskydd är inblandat. De var närvarande under hela rättegången, säger advokat David Breitfeld.
Han tycker att tingsrättens dom är glädjande.
– Den här processen har varit väldigt svår för honom, säger Breitfeld om 14-åringens upplevelse av den rättsliga prövningen.
16-åringen döms till ungdomsvård och ska betala 15 000 kronor i skadestånd till 14-åringen.
Fakta

Bevistalan

Den som är yngre än 15 år kan inte åtalas, och heller inte få någon straffrättslig påföljd.

Däremot kan åklagare väcka en bevistalan, som motsvarar ett åtal, för att domstolar ska få avgöra om den anklagade unga personen har gjort sig skyldig till brott.

Bevistalan väcks endast om den misstänktes vårdnadshavare, socialtjänsten eller Socialstyrelsen begär det.

I detta fall kom begäran från socialtjänsten.

Bevistalan mot 14-åringen gäller mord, eller i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Gå till toppen