Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Stoppa rivningen av Schaggarps gård i Skegrie

På många ställen rivs ovärderliga byggnader och vi går miste om skönhet och historia, skriver Henrik Sceutz.Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Under rivningsvansinnet på 50-60-talen demolerades nästan alla stadskärnor, men även en hel del på landsbygden. 1957 lät min farfar riva en stor del av släktgården i Bjäre, vilken var från 16-1700-talet, något jag känner förtvivlan över.
Med tanke på att det mesta av kulturarvet utplånats, skulle man kunna tro att gamla byggnader numera skulle vara fredade, men så är det inte. En ny rivningsvåg har drabbat vårt land, på många ställen rivs ovärderliga byggnader och vi går miste om ännu mer skönhet och historia.
I Skegrie i närheten av Trelleborg, riskerar en fyrlängad korsvirkesgård från 1700-talet - Schaggarps gård - att rivas.
Hur i hela fridens namn kan man komma på tanken att demolera en 1700-talsgård?! Det får icke ske! Den ska naturligtvis bevaras och vårdas som den klenod den är.

Henrik Scheutz

Gå till toppen