Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nödslakt på lax sänker laxaktien

Det blir nödslakt på 220 000 laxar sedan byggbuller stressat fisken i en ny anläggning i Florida. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Laxodlaren Atlantic Sapphire meddelar att bolaget tvingats nödslakta nästan 200 000 laxar i Florida. Störande byggprojekt, med höga ljud och kraftiga vibrationer, har stressat fisken, skriver det nyligen börsnoterade bolaget i ett pressmeddelande.
Laxaktien rasar med nästan 9 procent efter beskedet.
– De förlorar omkring 550 ton lax. Det betyder inte så mycket, men det skapar osäkerhet kring hur det ska gå med ett bolag som i praktiken ska bygga ut i tio år till, säger Christian Nordby, analytiker på mäklarhuset Kepler Cheuvreux till den norska affärstidningen Dagens Næringsliv.
Atlantic Sapphire varnar samtidigt för ökade risker för verksamheten i närtid till följd av pandemin.
”Bolaget utvärderar fortfarande den fullständiga finansiella effekten från händelsen, inklusive försäkringsutbetalningar”, skriver bolaget och bekräftar samtidigt att produktionen i USA ser ut att kunna inledas som planerat mot slutet av tredje kvartalet i år.
Atantic Sapphire, noterat på Olsobörsen sedan maj i år, odlar även fisk i Danmark.
Gå till toppen