Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Opera, strupsång och rock – Josef Zetterberg Pihl täcker hela fältet

Farsan Mats rockband hette Fiendens musik.
Sonen hör förstås inte direkt till fiendelägret. Men musiken han satsar på är den definitiva motpolen till elgitarrslammer: opera, romanser och mongolisk strupsång.
Nu får 19-årige Josef Zetterberg Pihl årets kulturstipendium från Lions på 10 000 kronor.

Sångaren Josef Zetterberg Pihl har även kunnat ses i rollen som Greger i SVT-serien ”Spegelvänd”.Bild: Moa Dahlin
Han gillade heavy metal som treåring. Vid sju års ålder gick han motvilligt till en kör-uppsjungning för Eva Bohlin, men tände där helt på körsång. Och i och med Mozarts ”Trollflöjten” på Malmö opera 2013 var saken klar.
Josef Zetterberg Pihl hade där fått rollen som Erste Knabe och fick nu höra den tyske bassångaren Reinhard Hagen gestalta Sarastro.
– Först hade jag tänkt "ska man gå runt i balettskor och skämma ut sig på scenen?" Men det blev jätteroligt att vara med och intresset kom när jag hörde Hagen. Han var två meter lång och mullrade när han pratade och jag tyckte det var jättespännande, berättar Josef Zetterberg Pihl.
Dittills hade han själv mest stött på hjältetenorer och dramatiska sopraner.
– Det klyschiga, liksom. Men Reinhard Hagen fick mig att tänka att sång inte kunde bli mäktigare än så. Och jag kände att ”jag ska bli bas och sjunga som den mannen”. Jag var 12-13 år då.
Nu är han på hyfsat god väg. I våras gick Josef Zetterberg Pihl ut från den musikinriktade utbildningen på Lars-Erik Larsson-gymnasiet. Med start i höst ska det bli två års sångutveckling på Vadstena sång- och pianoakademi och sedan är siktet inställt på Kölns stora högskola för musik.
– Av operastilarna föredrar jag definitivt den tyska. Och i Köln lär det finnas fantastiska lärare för mansröster.
De 10 000 kronorna ska den unge Lundabon bland annat använda till att ta master classes, gärna för Olle Persson, känd operasångare med särskild känsla för romanssång.
– Romanser är min stora kärlek, säger Josef Zetterberg Pihl.
– Schubert, Schumann - musiken är fantastisk. Och sångstilen är så spännande eftersom det inte finns något agerande i den. Man viftar inte med armarna, det är bara ett piano och en sångröst. Men samtidigt är det teater. Storyn, texten, ska förmedlas med bara rösten, på ett språk som publiken kanske inte förstår, men ändå ska folk fatta vad du sjunger om.
Josef Zetterberg Pihl växte upp här, men har under de senaste åren veckopendlat mellan Lund och familjens nya hem i Ljungbyhed. Pappa heter Mats Zetterberg, välkänd för rockpubliken som sångare i framför allt Fiendens musik och Bluesblocket. Mamma Tova Zetterberg Pihl är däremot en hängiven körsångare som lyssnat mycket på klassisk musik hemma.
Lägg därtill tre äldre musikinriktade syskon och man förstår att lillebror knappast saknade musikaliska influenser.
– Men om jag idag inte lyssnar på klassisk musik och opera blir det oftast på traditionell mongolisk musik. Jag har alltid varit intresserad av historia och började kolla på en serie om Marco Polo och musiken var så jäkla bra.
– I en scen sjöng någon strupsång. Jag kände att jag hade hört det förut, googlade runt mellan olika band och hamnade i ett rabbit hole, som det heter, jag fastnade för den musiken.
Sommarens tripp till Mongoliet fick ställas in på grund av coronaviruset, men en master class i strupsång står på Josef Zetterberg Pihls önskelista. Och han laborerar redan med den sångstilen. På Youtube har han lagt ut låten ”Ene-sai”, en egen utbyggd version av en gammal folksång, med strupsång och kompletterad med samisk jojk.
– Jag skriver väldigt mycket musik själv. För närvarande är jag halvvägs med en egen opera där jag hämtar många melodier och harmonier från mongolisk musik. Om rösten längre fram skulle tackla av tänker jag gå in för att komponera och kanske leda kör. På ett eller annat sätt ska jag arbeta med musik.
Samtidigt lever rockintresset kvar. Josef Zetterberg Pihl har spelat mycket elbas de senaste fem-sex åren och gillar band som Tool, Primus och Arctic Monkeys, liksom det pappa Mats håller på med i gruppen Micke Japp.
– Han har dragit igång ett band av folk som bor i lilla Ljungbyhed, det är lite imponerande. De spelar låtar av den engelske rockaren Mickey Jupp och det låter riktigt bra.
Josef Zetterberg Pihls far, Mats Zetterberg, på scenen med Fiendens musik, på Ridehuset i danska Århus 1979.Bild: Kjell Dike
Gå till toppen