Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre av Redfellas Malmökaféer i konkurs

Den skånska kafékedjan Redfellas har funnits i Malmö sedan 2008. Nu har tre av företagets fyra kaféer i Malmö gått i konkurs. Kaféerna drivs av franchisetagare – men även moderbolaget som äger varumärket befinner sig i rekonstruktion.

Redfellas har funnits på flera platser i Malmö, men nu går tre av kaféerna i konkurs.Bild: Anton Samuelsson
2018 gjorde kafékedjan Redfellas rubriker efter att ha slagit crowdfundingrekord. De lovade aktieägarna en kraftig expansion men sedan gick ett kafé i konkurs och de andra såldes till franchisetagare.
I november 2019 kunde Sydsvenskan rapportera att moderbolaget Redfellas Sverige AB hade beviljats en rekonstruktion. Nu har kaféerna på Hansa, Triangeln och Emporia, som allihop ägs av bolaget Giant tuna AB, tvingats i konkurs.
– Vad jag har förstått beror det dels på sjunkande försäljning kopplad till att två av kaféerna ligger i köpcentrum som haft begränsat med besökare under en period. Dels, som ofta nu för tiden, är det en stor diskrepans mellan lönsamheten och kostnaden för hyra, säger konkursförvaltaren Håkan Hallström.
Kaféerna på Hansa och Triangeln håller båda stängt sedan ett par dagar tillbaka. Det är framför allt de två verksamheterna som gått dåligt den senaste tiden, enligt Håkan Hallström.
– När corona smällde till dök omsättningen med 70 procent. Enheten på Emporia har varit fortsatt lönsam. Men med tanke på att det är en koncern har det inte räckt för att täcka förlusterna, säger han.
Ägarbolaget bakom de tre kaféerna, Giant tuna AB, har tvingats i konkurs. Håkan Hallström ska nu utreda möjligheten att sälja något eller flera av kaféerna vidare. Moderbolaget Redfellas Sverige AB som äger varumärket Redfellas befinner sig för närvarande fortfarande i rekonstruktion.
– Vad jag har förstått är det i princip bara en eller två enheter kvar nu när de här kaféerna gått i konkurs. Om jag ska spekulera har jag oerhört svårt att se hur rekonstruktionen ska sluta i annat än konkurs, säger Håkan Hallström.
Sydsvenskan har sökt representanter från Redfellas.
Gå till toppen