Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fifa-chefen misstänks för brott i Schweiz

Fifa-chefen Gianni Infantino misstänks för brott efter sitt samröre med den omstridde schweiziske åklagaren Michael Lauber, som tidigare utrett misstänkt korruption inom toppfotbollen. Nu utreds Infantino av åklagare som ska besluta om åtal.

Gianni Infantino.Bild: Markus Schreiber
Tidigare i år inleddes en utredning mot Lauber, Schweiz förre federale chefsåklagare, efter misstankar om hemliga kontakter med Infantino. Lauber anklagades bland annat för att ha hjälpt Infantino med en tv-rättighetsutredning 2016.
Uppgifterna kom fram sedan Lauber fått kraftig kritik för sin korruptionsutredning mot tre tyska och en schweizisk fotbollshöjdare, som anklagades för bedrägeri i samband med avtal om tv-rättigheter. Åtalet kunde aldrig avgöras i domstol eftersom preskriptionstiden hann gå ut.
I förra veckan meddelade en federal domstol i Schweiz att anklagelserna står fast. Efter det valde 54-åringen att avgå från sin post.
Åklagaren som utreder kopplingen mellan Infantino och Lauber uppger att han funnit bevis på brott i samband med mötena och begär nu att även Lauber ska delges misstanke. Lauber har som tidigare åklagare immunitet från åtal. Men den kan lyftas av det schweiziska parlamentet.
Enligt den schweiziska tidningen Neue Zürcher Zeitung misstänks Infantino för anstiftan till tjänstefel, anstiftan till brott mot sekretesslagen och bestickning.
Både Lauber och Infantino har tidigare nekat till att anklagelserna.
Rinaldo Arnold, chefsåklagare i övre Valais i Schewiz, delges också misstanke om brott. Arnold, som enligt The Independent är en nära vän till Infantino, anklagas för att ha förmedlat kontakten mellan parterna till åtminstone ett möte.
Gianni Infantino har varit ordförande i Fifa sedan 2016 och tog över efter Sepp Blatter som tvingades avgå efter korruptionsskandal. Tidigare har han arbetat som generalsekreterare för det europeiska fotbollsförbundet Uefa.
Gå till toppen