Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gymnastikskandal i Australien utreds

Tidigare landslagsgymnaster i Australien vittnar om att de blivit utsatta för sexuella trakasserier och mobbning under sina karriärer. Nu startas en oberoende utredning i fallet.

Australiens människorättskommission har startat en utredning efter att gymnaster vittnat om övergrepp. Arkivbild.Bild: Matthias SchraderAP/TT
Missförhållanden inom den internationella toppgymnastiken har varit uppmärksammade under flera år, men aktualiserades efter Netflix nya dokumentär ”Athlete A” som handlar om sexbrottsskandalen kring den tidigare amerikanska landslagsläkaren Larry Nassar, dömd till livstids fängelse 2018.
Efter att dokumentären publicerades har flera tidigare landslagsgymnaster i Australien trätt fram och berättat om hur de hånats för sin vikt och tvingats tävla fast de varit skadade.
Australiens människorättskommission har nu beslutat sig för att starta en utredning kring anklagelserna.
– Kommissionen kommer att genomföra intervjuer för att förstå idrottares (både före detta och aktiva) erfarenheter inom idrotten, ”säger det australiska gymnastikförbundets vd Kitty Chiller i ett uttalande.
Sedan tidigare har även det brittiska gymnastikförbundet tillsatt en oberoende utredning kring anklagelser om övergrepp och mobbning. Japan har också fått hård kritik efter att ungdomsidrottare i över 50 sporter vittnat om liknande övergrepp i en rapport från Human Rights Watch.
Gå till toppen