Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Näringslivsprofiler åtalas för grova insiderbrott

Näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson åtalas för grova insiderbrott i samband med budstriden i fastighetsbolaget Victoria Park våren 2018.

På torsdagen lämnade Ekobrottsmyndigheten, EBM, in en omfattande stämningsansökan till Stockholms tingsrätt avseende två sammanflätade insiderhärvor. Det handlar om misstänkta insiderbrott under 2018 i samband med buden på det Malmöbaserade fastighetsbolaget Victoria Park respektive den danska teleoperatören TDC.
Åtalet omfattar totalt 14 personer samt 27 åtalspunkter, och bland de åtalade finns företagsledarna och näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson som båda anklagas för grovt insiderbrott.
Enligt åtalet har Dan Olofsson den 2 maj 2018 ”obehörigen röjt och förmedlat” insiderinformation till Percy Nilsson avseende ett kommande bud på Victoria Park från det tyska fastighetsbolaget Vonovia, vilket blev offentligt först dagen efter – den 3 maj 2018. Vid den tidpunkten fanns låg det redan ett bud på Victoria Park från amerikanska Starwood.
I den delen hänvisar åklagaren bland annat till ett sms som Dan Olofsson ska ha skickat till Percy Nilsson på förmiddagen den 2 maj.
”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood”, skrev Dan Olofsson i sitt sms enligt åtalet.
Samma dag, alltså den 2 maj 2018, köpte Percy Nilsson, genom sitt bolag Malmö Bra Bostad, 93 688 aktier i Victoria Park för totalt nästan 3,4 miljoner kronor, enligt åtalet. Dagen efter, när budet blev offentligt, steg Victoria Parks aktie med nästan 8,8 procent.
Dan Olofsson har i en tidigare intervju medgett att han den 2 maj 2018 skickade ett sms till ”en affärsbekant” angående ett kommande bud på Victoria Park, men bestämt förnekat att han skulle ha gjort något fel.
Den del av åtalet som omfattar misstänkta insiderbrott i TDC kretsar kring en dåvarande anställd på storbanken Nordea, som var rådgivare till det konsortium med riskkapitalbolaget Macquarie i spetsen som i februari 2018 presenterade ett bud på den danska teleoperatören.
Enligt åtalet arbetade den anställde med budprocessen och läckte information om det kommande budet till bekanta. Informationen ska därefter ha vandrat vidare till andra.
Personen som arbetade på Nordea åtalas för både obehörigt röjande av insiderinformation och insiderbrott.
Percy Nilsson och Dan Olofsson är inte åtalade i den del som rör TDC, utan endast i den del som rör Victoria Park.
Gå till toppen