Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Strandade utländska studenter i Lund har fått penninghjälp

Sammanlagt 860 000 kronor i bidrag har betalats ut till utländska studenter i Lund som på olika sätt drabbats av coronapandemin.

Universitetsplatsen i Lund. Många utländska studenter i Lund fick problem i våras när hemresan blev svår eller omöjlig på grund av pandemin.Bild: Emil Langvad
När coronapandemin i våras nästan helt stoppade internationellt resande drabbades många internationella studenter i Lund extra hårt. Det blev svårt eller omöjligt att ta sig hem samtidigt som familjerna i hemländerna ibland förlorade en del av sin inkomst och hade svårt att hjälpa studenter som fastnat i det dyra Sverige.
I början av juni beslutade Craafordska stiftelsen därför att donera Universitetet 900 000 kronor för stipendier till strandade utländska studenter. Syftet vara att hjälpa 30-90 studenter med försörjning under maximalt 90 dagar. Nästan hela beloppet har nu betalats ut.
Sammanlagt är det 51 studenter som fått mellan 10 000 och 30 000 kronor var. Det kom in 160 ansökningar varav 53 beviljades. Sammanlagt 860 000 kronor har nu betalats ut.
Två av studenterna som fick pengar beviljade kvitterade aldrig ut bidraget, ”troligen för att deras situation löst sig och de kunde lämna landet”, enligt Rickard Stenelo, chef på universitetets internationella avdelning.
Universitetet i Lund har flest utländska studenter i Sverige, ungefär 8 500 under senaste läsåret. Av dem är ungefär 1 700 utbytesstudenter och drygt 1 500 betalande studenter från utanför EU.
En vanlig anledning till att studenter sökte stöd från den tillfälliga stipendiefonden var att de helt enkelt fastnat i Lund på grund av stängda gränser eller eftersom det saknades flygförbindelse till deras hemländer. Detta ledde till att de behövde pengar till uppehälle i Lund.
Studenter som sökte stöd skrev också att även när det fanns flygförbindelser var priserna oskäligt höga. En del studenter som teoretiskt kunde ha tagit sig hem valde att tillfälligt stanna i Lund på grund av karantänbestämmelser eller smittorisken i hemlandet.
Gå till toppen