Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre självtester för covid-19 måste tas om

De problem som tidigare gjort att upp till var fjärde skånskt självtest för covid-19 måste göras om ser nu ut att vara lösta.

Sedan den 3 juli kan alla skåningar beställa hem gratis egenprovtagning för covid-19. Det första veckorna var det dock många prover som fick göras om – upp till var fjärde prov som skickades in gick inte att bedöma. Samma problem drabbade andra regioner som använde samma laboratorium.
I snitt 20 fall av covid-19 har upptäcks i Skåne de senaste fyra veckorna.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Nu meddelar Region Skåne att problemen till stora delar verkar ha lösts. Antalet prover som måste tas om har sjunkit till mindre än en procent.
"Vi ser en viss minskning i antalet genomförda prover den senaste veckan, vilket förmodligen beror på att det är färre som uppvisar symtom under sommaren", säger Eva Melander, smittskyddsläkare på Region Skåne, i ett pressmeddelande.
Totalt har bara sex personer över 70 år konstaterats med covid-19 i Skåne under vecka 30, samtidigt som uppemot 1 200 personer i åldersgruppen över 70 har provtagits.
Den senaste veckan var det som mest två patienter med covid-19 inlagda på skånska intensivvårdsavdelningar samt tio patienter på vårdavdelningar.
"Sommaren med skollov och semester har gjort det lätt för oss att hålla distansen och undvika trånga utrymmen. Den stora utmaningen blir till hösten, när semestrarna och skolloven tar slut. Då är det allas ansvar att fortsätta undvika trängsel, stanna hemma när man uppvisar minsta symtom", säger Eva Melander.
Läs också Många skånska självtester för covid-19 måste tas om
Gå till toppen