Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flyger i luften för ett mer enat Genarp

För femte året i rad hålls ett gymnastikläger på fritidsgården i Genarp. Tova Dehn är drivkraften bakom lägret och tror att barnen i byn kan finna gemenskap genom hjulningar och volter.

Ester Cronqvist ska hjula ned för plinten. I bakgrunden gör Lykke Dilton volter.Bild: Moa Dahlin
I Genarp är det lugnt vid lunchtid på torsdagen. Men inne i Fritidsgårdens stora hall håller Tova Dehn, Evelin Mikaelsdotter och Amanda Andersson i en fartfylld uppvärmning för de 25 barn som har samlats för eftermiddagspasset.
Barnen är i åldrarna sex till 13 år. Under en vecka går de på dagsläger och får lära sig hjula, snurra, stå på händer och att landa med bra hållning efter en volt.
– Jag ville samla ihop Genarp och att det skulle hända något mer aktivt här. Det var det jag tänkte från början – att skapa sammanhållning, säger Tova Dehn som startade lägret för fem år sedan.
Tova Dehn hjälper Sara Hederström Abou Abdallah att göra en volt. Evelin Mikaelsdotter till höger.Bild: Moa Dahlin
Vid sin sida har hon Evelin Mikaelsdotter som hjälper till att instruera och stötta under passen. De har båda två hållit på med gymnastik sedan de var runt två-tre år gamla och lärde känna varandra när de tränade i samma lag i Staffanstorp.
– Det är fart och fläkt. Man får alltid lära sig nya saker. Det är roligt att se utvecklingen, de har utvecklats jättemycket sedan i måndags, säger Tova Dehn.
Lykke Dilton tas emot av Tova Dehn och Evelin Mikaelsdotter.Bild: Moa Dahlin
Totalt deltar runt 50 barn i lägret, men de är uppdelade i grupper om 25 – både på grund av coronaviruset och eftersom de bara är två tränare, med lite uppbackning från Amanda Andersson.
Under eftermiddagspasset delar de upp barnen mellan sig på tre olika stationer. Amanda Andersson hjälper ena gruppen att hjula ned från en plint, Evelin Mikaelsdotter instruerar i volter och hopp på en ”air-track” och Tova Dehn hjälper den sista gruppen att göra volter från en trampett.
Amanda Andersson hjälper till med hjulningarna.Bild: Moa Dahlin
Liam Hellfalk är med i gruppen som gör volter. Han spelar vanligtvis innebandy, men är med på gymnastiklägret för tredje sommaren i rad.
– Volta är roligast, säger han.
Tea Ingvarsdotter och Siri Thelander är också helt orädda och hoppar med enkelhet upp på trampetten, tar sats och voltar i luften innan de landar, på fötterna, på en tjock matta.
Är det inte läskigt?
– Nej, för vi är med i ett annat gymnastiklag också. Man vänjer sig, säger Tea Ingvarsdotter.
Vad är roligast med gymnastik?
Sara Hederström Abou Abdallah och Tea Ingvarsson har vattenpaus.Bild: Moa Dahlin
– Man lär sig nya grejer och skaffar vänner, svarar Tea Ingvarsdotter.
– Det är roligt att flyga i luften, säger Siri Thelander.
Gå till toppen