Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Munskydd minskade petandet i ansiktet

Färre petade sig i ansiktet när det bar munskydd, enligt studie. Arkivbild.

Bild: Magnus Andersson/TT

Annons

Personer i Asien som burit munskydd under coronapandemin har petat sig mindre i ansiktet, jämfört med de som inte burit munskydd. Det visar en studie i den vetenskapliga tidskriften Jama, rapporterar Vetenskapsradion.

– Man petar sig mindre i ögonen, näsan och kring munnen, men däremot kan man inte säkert veta att det minskar infektionsspridningen, säger Anders Johansson, ordförande för Svenska Hygienläkarföreningen, till radion.

Annons

Annons

Med hjälp av videofilmer har forskarna tittat på hur ofta personer petade sig i ansiktet. Totalt har 4 700 personer från Japan, Kina, Sydkorea, England, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien och USA undersökts innan pandemin. Sedan har 2 900 personer från februari och mars undersökts under coronapandemin.

Resultatet visade att petandet i ansiktet minskade i länder där väldigt många bar munskydd, som i Kina och Sydkorea.

– Människor i Asien verkar vara bättre på att bära munskydd på ett korrekt sätt än människor i Europa. Skulle vi införa munskydd behöver vi förmodligen en periods träning, som de redan haft i Asien där de använt munskydd i decennier, säger Anders Johansson till Vetenskapsradion.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan