Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Narkotikanätverk tvingade 13-åringar att langa knark från sina kalsonger

Den 13-årige pojken blev dagligen upplockad på skolgården i Malmö – och fyllde sedan kalsongerna med knark som han skulle langa i Lund. Efter en månad larmade hans mamma polis. Nu ställs pojkens uppdragsgivare inför rätta i en härva som även lett till att polisen beslagtagit sju skjutvapen.

Dessa kalsonger hittade polisen hos en av de misstänkta i knarknätverket. Enligt den 13-årige pojken förvaras portionsförpackad hasch i det ena hålet, marijuana i det andra.Bild: Polisens förundersökning
Bakgrunden till att händelsen kom till polisens kännedom var att den 13-årige pojken började missa lektioner efter sommarlovet 2019.
Skolan kontaktade hans mamma. Och till slut bestämde hon sig för att i smyg följa efter sonen – och upptäckte hur han mötte en 18-årig man på Värnhemstorget.
Efter att mamman konfronterat sonen bröt han ihop, och berättade att han sedan en dryg månad langat narkotika.
Flera av hans skolkompisar sålde åt samma nätverk – och han hade själv blivit lockad in i verksamheten mot en ersättning på 4 000 kronor i månaden.
Pojken berättade att hans huvudman dagligen plockade upp honom på skolgården vid 12-tiden och försåg honom med narkotikan. Därefter tog han bussen till Järnåkratorget i Lund, där han sålde knarket.
Den dagliga förtjänsten var drygt 6 000 kronor som han överlämnade till sin rekryterare.
Pojken uppgav att han efter några veckor velat sluta – men att han då blev slagen och fick besked att hans familj skulle dödas.
Polisen larmades. Och med pojkens hjälp kunde man identifiera tre personer som misstänkta.
Men 13-åringen kunde även peka ut flera adresser som visade sig vara knarknätverkets lager och vapengömma i Slottsstaden i Malmö.
13-åringens uppgifter ledde till en omfattande utredning som hittills resulterat i 17 olika stämningsansökningar. Bland annat har tre unga män dömts för grovt vapenbrott.
Nu ställs den 27-årige mannen som pekats ut som 13-åringens uppdragsgivare inför rätta för grovt olaga tvång. Och det är här som pojkens kalsonger är en viktig del av bevisningen.
– Målsägande hävdar att han ingått i ett nätverk som säljer narkotika och att en del av deras tillvägagångssätt är att man klipper sönder sina kalsonger och gömmer narkotikan där. Och att de andra i nätverket också gör så, säger kammaråklagare Tomas Olvmyr.
I underbyxorna fanns två olika hål: ett för hasch och ett för marijuana.
När polis genomförde husrannsakan hemma hos de misstänkta i härvan visade sig att två av dem hade boxershorts uppklippta på samma sätt som den 13-årige pojken.
Den åtalade 27-åringen nekar till brott och hävdar att han inte ens vet vem 13-åringen är.
– Helt sjukt. Jag förstår inte hur en 13-årig kille kan få det i sitt huvud. Vilken fantasi. Det stämmer verkligen inte, säger han i förhör.
Att langare gömmer sin narkotika i kalsongerna är inget ovanligt, uppger Rickard Ekberg, chef för polisens ungdomsrotel i Malmö.
– Vi påträffar ofta narkotika i kalsongerna där man förvarar det ”under scrotum”, alltså under pungen, säger han.
– Men vid visitation får vi känna med handen innanför. Många lägger det där eftersom det är svårt att upptäcka eftersom man inte vill känna för mycket Men ofta tar vi då in dem på stationen för en kroppsvisitation istället för en vanlig skyddsvisitation.
Gå till toppen