Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Neonatal behöver donerad bröstmjölk: ”Direkt livräddande”

För de för tidigt födda barnen som vårdas på neonatalavdelningen i Lund är bröstmjölken livsviktig. Därför vädjar nu SUS till ammande kvinnor att donera sin bröstmjölk.

Äldre barn kan få mjölkersättning, men inte de som är för tidigt födda. Och för de vars barn föds för tidigt dröjer det ofta innan den egna mjölkproduktionen kommer igång.
– Extremt prematurfödda barn behöver bröstmjölk från en annan kvinna, säger Eva Schumacher, enhetschef på Neonatal intensivvårdsavdelningen i Lund.
Hon jämför att donera bröstmjölk med att donera blod – båda är livsviktiga och går inte att ersätta med något syntetiskt, åtminstone inte för de allra minsta barnen.
Men till skillnad från att donera blod är det inte lika många som känner till att de kan donera bröstmjölk.
– Det sitter anslag uppe på BB-avdelningar och mödravårdscentraler, men vi vill inte pressa kvinnor som kanske inte har en enkel amning. Men för många så funkar det bra och det är inte ett så stort arbete för dem att donera bröstmjölk, säger Eva Schumacher.
Inflödet av donerad bröstmjölk varierar mycket, säger hon. Vanligtvis är det helt okej – men under sommaren är det många som har semester och reser bort och då minskar donationerna.
Därför sprider neonatalavdelningen stundtals sina uppmaningar om att donera bröstmjölk på sociala medier och sjukhusets hemsida.
– Om vi sprider budskapet lite får vi ofta ett stort uppsving.
Nu hoppas hon att fler kvinnor ska vända sig till dem för att donera sin bröstmjölk.
– Det är direkt livräddande, säger Eva Schumacher.
Fakta

Att donera bröstmjölk

Du kan donera bröstmjölk om ditt barn är mellan en vecka och tre månader gammalt. Du kan donera om du är frisk. Du får dock inte dricka alkohol eller fler än tre koppar kaffe om dagen, du får inte röka, snusa, eller ha tatuerat eller piercat dig de senaste sex månaderna. Vissa läkemedel gör också att du inte kan donera bröstmjölk.

Om du vill donera, ring till mjölkköket på Neonatalavdelningen: 046-17 84 38.

Du får låna en pump och pumpar hemma, sedan lämnar du mjölken nedfryst på sjukhuset.

En liter är minsta mängden att donera, och en ersättning på 250 kronor per liter utgår.

Gå till toppen