Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Apple åter på tronen bland börsbolagen

It- och teknikaktierna slog i taket på USA-börserna i fredagens handel efter de urstarka delårsrapporter som Apple, Facebook och Amazon levererade dagen innan.

Apple och Facebook skördade vinster på Wall Street. Arkivbild.Bild: Mark Lennihan
I övrigt var läget mer avvaktande även om alla de stora indexen fick fart på slutet av handelsdagen och landade på plus.
Oron för världsekonomin efter katastrofala BNP-rapporter och ett än så länge uteblivet stödpaket från den amerikanska regeringen, lurar dock i bakgrunden.
Vid stängning hade Dow Jones industriindex ökat 0,5 procent och S&P 500 0,8 procent. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex ökade med 1,5 procent.
Att Nasdaq steg mest var följdriktigt efter Apples uppgång. Teknikjättens aktie ökade med 10,5 procent, vilket i sin tur innebar att Apple på fredagen kunde ta över oljejätten Saudi Aramcos ställning som världens största börsbolag. I och med fredagens uppgång har Apple-aktien ökat med över 40 procent sedan årsskiftet.
Även Facebook steg kraftigt och aktien hade vid stängning gått upp med 8,2 procent. E-handelsjätten Amazon tillhörde också vinnarna och ökade med 3,7 procent.
Oljejätten Chevron var ett av bolagen som tappade stort i fredagens handel, minus 2,7 procent efter en svag kvartalsrapport..
Sett över hela veckan tappade Dow Jones 0,2 procent medan S&P 500 ökade 1,7 procent och Nasdaq ökade med 3,7 procent.
Gå till toppen