Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump tonar ner en flytt av valet

Donald Trump ändrar tonläge om att skjuta upp höstens presidentval. Efter att ha lyft frågan på Twitter säger presidenten nu:
– Vill jag att datumet ändras? Nej, men jag vill inte se ett ohederligt val.
Presidenten anser att fler poströster leder till valfusk, men en senareläggning av valet förkastas av både republikaner och demokrater i kongressen.

USA:s president Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset, natten mot fredag svensk tid.Bild: Evan Vucci/AP/TT
I ett utspel på Twitter tycktes USA:s president under torsdagen föreslå att valet borde senareläggas.
”Det kommer bli en stor skam för USA. Senarelägg valet tills människor kan rösta på rätt sätt, tryggt och säkert?” skrev Trump.
Idén avvisades snabbt av både republikaner och demokrater i kongressen – och på en presskonferens i Vita huset några timmar senare, natten mot fredag svensk tid, tonade Trump ned sitt förslag.
– Vill jag att datumet ändras? Nej, men jag vill inte se ett ohederligt val, sade han.
Pandemin väntas leda till att fler poströstar. Donald Trump har motsatt sig Demokraternas försök att underlätta poströstande eftersom han menar att det ökar risken för valfusk, men enligt oppositionen finns det inte några bevis för omfattande bedrägeri i samband med amerikanska val.
Trump refererade under presskonferensen till färska medierapporter om eventuella problem med poströster som kommer fram sent.
– Jag vill se ett val och ett resultat, mycket, mycket mer än ni, sade Trump till reportrarna och fortsatte:
– Jag vill inte att valet försenas. Jag vill att valet ska hållas. Men jag vill heller inte vara tvungen att vänta i tre månader och för att sedan få reda på att valsedlar saknas, och att valet är betydelselöst.
Presidentval har hållits i USA i över 200 år, både under inbördeskrig och under två världskrig. Enligt amerikansk lag kan bara kongressen ändra valdatumet, som enligt lag är bestämt till den första tisdagen efter 1 november, i år den 3 november.
Eftersom Demokraterna har majoritet i den ena av de två kamrarna, representanthuset, är sannolikheten minimal att ett förslag om att ändra valdatum röstas igenom.
Flera demokratiska politiker har sedan Trumps utspel gått ut och protesterat – och inte heller Trumps partikamrater i kongressen tilltalas av förslaget. Såväl senatens majoritetsledare Mitch McConnell, som representanthusets minoritetsledare Kevin McCarthy, avfärdar tanken på att skjuta på valet.
– Vi har i de federala valens historia aldrig ställt in ett val, säger McCarthy.
Den demokratiska kongressledamoten Zoe Lofgren, som är ordförande i det utskott i representanthuset som kontrollerar valsäkerheten, avvisar en senareläggning i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters:
”Under inga omständigheter kommer vi att överväga det för att tillgodose presidentens odugliga och godtyckliga agerande under coronaviruspandemin, eller för att ge tilltro till de lögner och den missvisande information som han sprider”, skriver hon.
Presidenten ligger långt efter utmanaren Joe Biden i flera opinionsmätningar, men har tidigare sagt att han inte har några problem med att genomföra valet. Under vårens primärval var det många delstater som sköt upp valdagen med hänvisning till risken för smittspridning.
Gå till toppen