Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Väldigt intensiv” dag på Öresundsbron

Från och med lördagen är boende i alla svenska län välkomna till Danmark, vilket direkt märktes av på trafiken. Öresundsbrons trafikcenter noterade många köer när över 14 000 bilar körde över bron.

Sommaren är vanligtvis högsäsong för resor över Öresundsbron. Den här sommaren har varit betydligt lugnare men en ökning kan eventuellt ses under förmiddagen den 1 augusti då reserestriktionerna lättas. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
– Det har varit väldigt intensivt idag med mycket köer. Men det börjar lätta nu, säger Martin Döj, trafikledare på Öresundsbrons trafikcenter vid 16-tiden.
Köerna var stundtals över fem kilometer långa och enligt Henrik Döj beräknas drygt 14 000 bilar ha passerat bron vid 18-tiden på kvällen.
– Förra veckan var det ganska lugnt, men idag är det betydligt mer, säger Martin Döj.
Från och med i dag är alla svenskar välkomna in i Danmark. Om man bor i gränsregionerna Skåne, Blekinge och Halland behövs i princip bara ett personbevis och en giltig id-handling för att passera gränsen.
För övriga måste man ha en rimlig anledning, exempelvis arbetspendling, familjebesök eller turistbesök om minst sex nätter.
– Det handlar om att de inte vill ha en flyktig turism där väldigt många människor kommer in väldigt kort tid. De vill stimulera en turism som kommer på veckobasis, säger Johan Wessman, vd på Öresundsinstitutet.
Att man ändå tillåter fria resor för grannlänen beror, enligt Johan Wessman, på att man vill gynna relationerna i gränsregionerna. I Skåne bor i dag drygt 20 000 danskfödda personer och 10 000 svenskfödda personer bor i östra Danmark. Dessutom har drygt 10 300 svenska fritidshus danska ägare.
– Det här är en tätbefolkad gränsregion, den ökade rörligheten är oerhört viktig. Relationer mellan Danmark och Sverige har gnisslat lite under våren ”varför kommer danskar in, varför får inte svenskar åka fritt in”, det här tror jag kommer gynna relationsskapandet mellan länderna, säger Johan Wessman.
Danmark tillåter även resor genom landet om slutmålet är ett annat land. För sådana resor ska man kunna visa upp relevant resedokument, exempelvis bokning av hotellvistelse eller annat boende i det landet.
Gå till toppen