Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter förskolebranden: Barnen kan få nya lokaler vägg i vägg

Efter förskolebranden i Hjärup kan lösningen ligga närmare än väntat. Fastighetsägaren Jakri AB erbjuder ersättningslokaler i samma byggnad.

Bild: Patrick Persson
Larmet om branden på Hjärups Montessoriförskola kom sent på onsdagskvällen. Natten mot torsdagen kämpade ett fyrtiotal brandmän för att rädda byggnaden och lyckades begränsa skadorna till den yttre delen av förskolan, där det bland annat fanns kök och kontor. Övriga lokaler, inne i själva huvudkomplexet, ska ha klarat sig bättre.
– Jag talade med en brandledare som sa att den yttre delen är totalt utblåst. Det står kvar ett skal, säger fastighetsägaren Krister Berggren, som tillsammans med sin bror Jan Berggren driver bolaget Jakri AB.
Redan på torsdagen inleddes diskussionerna om en ersättningslokal för de 52 barnen, och lösningen låg inte långt borta. Vägg i vägg med Montessoriförskolan i samma komplex låg det tidigare en kommunal förskola. Där skulle verksamheten få utrymmen med motsvarande yta som förstördes i branden.
– Men först ska vi ta in en firma för en kontroll. Det har ju stått tomt ett par år, men där finns allting. Kök och precis det som brann ner, säger Krister Berggren.
– Vi har en positiv lösning. Om det inte är något bekymmer efter inspektionen kan de flytta in där omedelbart.
Under fredagen var polisavspärrningarna kvar och rektor Sara Lövenhill, som driver Montessoriförskolan tillsammans med sina föräldrar, har varken varit på plats för att inspektera skadorna i sina egna lokaler – eller sett de erbjudna ersättningslokalerna.
– Inget är klart. Men vi för en diskussion med fastighetsägaren nu, säger hon.
Efter branden har hon tillfälligt fått flytta sin verksamhet till närliggande Klockaregårdens förskola. Där blir barnen kvar även nästa vecka.
Polisen misstänker att det kan finnas samband mellan branden på Hjärups Montessoriförskola och skolbränderna i Lund. Den utreds nu som en del av den särskilda insats som fått namnet operation Gnista.
Händelsen rubriceras som mordbrand, den vanliga beteckningen när det inte finns någon naturlig brandorsak.
Gå till toppen