Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gladare musik under coronapandemin

Pharrell Williams "Happy" – en typisk coronalåt? Arkivbild.Bild: Richard Shotwell/AP/TT
Folk har lyssnat på mer glad musik och fler klassiska låtar än vanligt under coronapandemin. Det visar en studie där 7 000 personer i Tyskland, Italien, Frankrike, Storbritannien, Indien och USA har deltagit, rapporterar SVT:s ”Kulturnyheterna”.
Låtar som Pharrell Williams ”Happy” och Louis Armstrongs ”What a wonderful world” nämns som exempel.
En av forskarna bakom studien, Niels Christian Hansen, säger till SVT att många har velat lyssna på låtar som påminner dem om bättre tider.
– Många har inte haft möjligheten att resa iväg i sommar, men med musik kan du drömma dig bort i både tid och rum och till din barndom, säger Hansen, som är assisterande professor vid universitet i Århus.
Resultatet skiljer sig från liknande undersökningar som gjorts av musiklyssnande i kristider. Vid stora naturkatastrofer brukar folk ofta lyssna på mer melankolisk musik, enligt SVT. Orsaken till skillnaden tros vara att coronakrisen har stegrats gradvis.
Det fullständiga resultatet och analysen av studien kommer att presenteras om ett par månader.
Gå till toppen