Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gotlands första värnpliktiga har ryckt in

I sommar har inskrivningen av värnpliktiga påbörjats runt om i landet. Totalt 4 500 skrivs in för att stärka det svenska försvaret. På Gotland utbildas 40 personer i år, den första kullen på 15 år.

Omkring 4|500 personer beräknas skriva in sig för värnplikt under 2020.Bild: Martina Gustafsson/Försvarsmakten/TT
Semestertider pågår för de flesta, men vid Försvarsmaktens olika förband har man sedan juni välkomnat årets värnpliktiga, som i år är fler än tidigare.
– Ja, det har ökat med 500 personer i år och kommer att fortsätta öka kommande år. Sammanlagt kommer 4 500 personer att genomföra sin värnplikt med start 2020, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten.
På Gotland, som pekas ut som ett av flera strategiskt viktiga områden i landet, har flera satsningar genomförts sedan 2016. För två år sedan återupprättades regementet P18, där man nu tar emot värnpliktiga. Det är första gången sedan 2005 som fullängdsutbildningen går av stapeln.
– När värnplikten var vilande hade vi ett annat system; grundläggande militärutbildning, GMU, som var tre månader med inriktning på hemvärnet. Men nu är den klassiska lumpen åter i gång, säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef vid Gotlands regemente.
Planen för Gotland är att undan för undan bygga upp infrastrukturen för soldatutbildningarna.
– Vi har 40 platser där just nu, men inom några år ska vi ha plats för upp emot 200 personer, säger Tomas Ängshammar.
De 1 700 unga kvinnorna och männen som de senaste veckorna påbörjat sin utbildning över hela landet kommer att tillbringa mellan tre månader, för hemvärnssoldater, och upp till 15 månader, för befäl, i sina gröna uniformer innan de muckar.
På grund av coronapandemin ser utbildningarna lite annorlunda ut i år. Längre veckor och längre ledigheter ska göra att de värnpliktiga inte åker hem lika ofta.
– Utbildningsmålen är desamma, men på grund av pandemin har vi fått ställa om och ställa in vissa övningar, till exempel har man kanske inte övningar i urbana områden nu utan i stället på våra övningsområden. Det är för att minska risken för smittspridning i samhället, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten.
TT: Hur viktig är värnplikten för Sveriges försvar?
– Det är vår viktigaste resurs, utan den har vi inget försvar och kan inte fylla soldatplatserna. Det är en av anledningarna till att försvarsmakten tidigt beslutade att genomföra utbildningarna trots corona, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten.
Fakta

Den svenska värnplikten

1901 beslutades om en allmän värnpliktsarmé i Sverige. Våren därpå ryckte cirka 30 000 svenska män in i försvaret.

Under 1950-talet, efter andra världskriget, har Sverige hög beredskap, med stora upprustningar, inte minst inom flygvapnet. Runt 45 000 man gör värnpliktsutbildningen årligen.

Under 1970-talet påbörjas nedskärningar, avvecklingar och omorganisation. Antalet värnpliktiga ligger på drygt 52000.

1980, förbandsavvecklingen fortsätter som en följd av 1977 års försvarsbeslut. Knappt 51000 personer genomgår värnpliktsutbildning och våren 1980 år blir flygflottiljen F16 i Uppsala först i Sverige med att ta in kvinnor för militär grundutbildning.

Våren 2005 gör 10 169 svenska män och kvinnor värnpliktsutbildning.

2010 blir värnplikten vilande i fredstid och ersätts i stället av så kallad totalförsvarsplikt, som gäller både män och kvinnor mellan 16 och 70 år.

2017 återinför regeringen skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt. Det innebär att Sverige nu ska tillämpa alla delar av lagen om totalförsvarsplikt igen. Eftersom lagen nu är könsneutral gäller skyldigheten lika för både kvinnor och män. Den första årskullen som omfattas av förändringen är ungdomar födda 1999.

2020 beräknas omkring 4500 personer göra värnplikt i Sverige, från Umeå i norr till Skåne i söder, från Göteborg i väst till Gotland i öst.

Källa: Försvarsmakten

Gå till toppen