Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oslo tar strid mot elsparkcyklar

Omkullvälta elsparkcyklar i centrala Oslo.Bild: Geir Olsen/NTB Scanpix/TT
De runt 13 000 elsparkcyklarna i den norska huvudstaden Oslo lämnas ofta vind för våg när användarna nått sin destination. Men nu har staden fått nog och ska börja samla in skräpande elsparkcyklar.
– Vi hade förväntat oss att företagen skulle ta samhällsansvar och att situationen skulle bättra sig. Det har den inte gjort, säger miljö- och trafikborgarrådet Arild Hermstad till Dagbladet.
Om appföretagen vill ha tillbaka sina elsparkcyklar måste de betala en avgift.
– När vi måste göra jobbet åt företagen och se till att de följer lagar och regler så måste de ta räkningen, inte skattebetalarna, säger Hermstad.
Hur stor avgiften ska bli är ännu inte bestämt.
Debatten om elsparkcyklarnas vara eller icke vara har rasat i flera norska städer den sista tiden. Både Bergen och Trondheim har gått till domstol med kravet att ett företag som placerat ut elsparkcyklar utan föregående avtal med kommunen ska åläggas att ta bort dem, men fått avslag.
Gå till toppen