Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regnig juli höjde grundvattennivåerna

Många dagar med regn under juli har gjort att grundvattennivåerna höjts. ArkivbildBild: Pär Fredin/TT
På flera i håll i landet är grundvattennivåerna nu högre jämfört med samma period förra året. De många dagarna med regn har fyllt på de svenska vattenmagasinen.
– Om man jämför i år med sommaren 2018 och 2019, framför allt om man jämför med de små magasinen, så ser situationen betydligt bättre ut i år, säger Frida Hammar, hydrogeolog på Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, till Sveriges Radio Ekot.
Men även om det blivit bättre sedan dess, finns det även i år områden där grundvattennivåerna ligger under eller mycket under det normala, till exempel i de östra delarna av Svealand och Götaland och i stora delar av Skåne.
Om nivåerna håller i sig under augusti beror på nederbördsmängden.
– Vi har fortfarande en period där grundvattennivåerna generellt sett minskar. Om augusti blir ovanligt torr kommer nivåerna att gå ner, säger Frida Hammar.
Gå till toppen