Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stor efterfrågan på simskola i sommar

Efter att många valde bort simskola under våren till följd av coronapandemin ser nu Svenska Simförbundets föreningar ökat tryck på sommarsimskola. – Flera familjer semestrar på hemmaplan i sommar och har då tid att sätta barnen i simskola, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig Svenska Simförbundet.

Sommarsimskola bedrivs vanligtvis utomhus och efterfrågan är i år stor – troligtvis en effekt av oron för corona under våren. Arkivbild.Bild: NIKLAS LARSSON/ TT
Majoriteten av Svenska Simförbundets 300 föreningar i landet bedriver simundervisning året om. Under vårterminen var det färre elever än vanligt som deltog på simlektionerna.
De omkring 100 föreningar som även erbjuder simskola på sommaren har däremot upplevt en ökad efterfrågan på just sommarsimskola, då undervisningen vanligtvis bedrivs utomhus.
– Troligtvis beror det på flera faktorer; flera har valt att inte gå i simskola under vårterminen på grund av osäkerheten kring corona och flera familjer semestrar på hemmaplan i sommar och har då tid att sätta barnen i simskola, säger Christina Sandin.
De flesta av de föreningar som brukar erbjuda simskola på sommaren gör det även i år, med lokala anpassningar för att minska risken för smittspridning.
Enligt en undersökning som Svenska Simförbundet gjorde tidigare i år anser 86 procent av Sveriges vuxna befolkning att de kan simma. Enligt en liknande undersökning från förra året är motsvarande siffra för barn mellan 4 och 18 år endast 56 procent.
Extra låg är simkunnigheten bland personer med annan etnisk bakgrund än svensk, visar förbundets statistik.
– Den är ganska mycket lägre också, det är inga små skillnader på några få procent, säger Lars Modin, databasadministratör Svenska Simförbundet.
Svenska Simförbundet har under flera år bedrivit olika projekt för att inkludera personer med annan etnisk bakgrund i sin verksamhet.
– Med stöd från Riksidrottsförbundet har vi sedan 2018 arbetat för att utbilda fler personer med annan etnisk bakgrund än svensk till simidrottsledare. De nya ledarna blir inkluderade i föreningslivet och goda förebilder. På sikt ser vi att det ger en bredare mångfald bland såväl ledare som aktiva inom vår verksamhet, säger Christina Sandin.
Gå till toppen