Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sundus Osman får leva sin dröm: ”Jag trodde aldrig det”

När Sundus Osman kom till Malmö med sin mamma och syster fick hon möjlighet att testa sin dröm att fotografera. Under lördagskvällen hade 18-åringen sin andra vernissage någonsin – Moments by Sundus.

Sundus Osman på sin utställning i Folkets hus.Bild: Sandra Qvarfordt
Hon var 15 år när hon kom till Sverige. Tillsammans med sin mamma och syster gick vägen från Somalia via Uganda, innan de till sist landade i Malmö. Här började Sundus Osman läsa svenska och så småningom kom hon in på ett designprogram på gymnasiet.
Det var där hon blev inspirerad till att ta upp den dröm som hon alltid haft med sig – att fotografera.
– Jag ville alltid fotografera, men jag hade inte möjligheten i mitt hemland, säger hon.
Idag är hon 18 år och ska börja tvåan på gymnasiet i augusti. Trots att hon bara har fotograferat i dryga två år har hennes namn redan börjat spridas och under lördagen, klockan 16 till 22, har hon sitt livs andra vernissage, på Folkets hus i Rosengård. Utställningen heter Moments by Sundus och består av 17 foton, framför allt porträtt.
När Sundus Osman började fotografera var det med sin mobil. Hon tog bilder på kompisar, familjen och naturen – och så havet såklart.
– Jag gillar Västra hamnen. Det är fint när solen går ned där, när himlen blir lila över havet, säger hon.
För att komma vidare med sitt fotograferande fick Sundus Osman en kamera av sin läxhjälpare i skolan. Hon lärde sig snabbt och började specialisera sig på porträtt, gärna konstnärliga sådana där modellerna till exempel blir målade med färg i ansiktet.
Alla bilderna är av människor som Sundus Osman känner.Bild: Sandra Qvarfordt
– Jag blir inspirerad av människor och konstnärliga bilder. Och jag har tagit bilder av min kultur också, säger hon.
Idag tar Sundus Osmans hobby upp en stor del av hennes tid och hon har med sig kameran nästan överallt för att vara redo att ta en bild så fort hon ser något inspirerande. Men hon hoppas att fotograferandet ska bli mer än bara en hobby.
– Jag vill jobba med foto i framtiden, säger hon.
Men det är en ganska ny dröm för Sundus Osman. Innan den första vernissagen, som hon hade förra året tillsammans med två kompisar, trodde hon inte att hon skulle få visa upp sina fotografier ens.
– Det känns så bra, jag trodde aldrig att jag skulle gå så långt. Folk sa till mig att jag kan hålla på med det här, men jag trodde aldrig det, säger hon.
Gå till toppen