Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två år med danskt burkaförbud - 60 böter och isolerade kvinnor

För två år sedan införde Danmark förbud mot ansiktstäckande maskering – främst riktat mot kvinnor som bär burka och niqab. Hittills har 60 böter dömts ut.

Men enligt Brian Arly Jacobsen, religionssociolog vid Köpenhamns universitet, har det också lett till större isolering för en liten grupp starkt religiösa kvinnor.
– Om avsikten med lagen var att kvinnor som bär niqab och burka skulle frigöras är det i alla fall min erfarenhet från de människor jag talat med att de i högre grad isolerat sig i sina hem, säger han till Danmarks Radio.
I samband med att lagen började gälla 1 augusti demonstrerade kvinnor i Köpenhamn mot att det blev förbjudet att röra sig i offentliga miljöer med ansiktstäckande niqab och burka.Bild: Mads Claus Rasmussen
Förbudet mot att täcka ansiktet drevs igenom efter ett förslag från Dansk Folkeparti, som i folketinget stöddes av de borgerliga partierna Venstre och Konservativa. Men också av Socialdemokraterne.
Trine Bramsen, dåvarande rättspolitisk talesperson för S, motiverade partiets stöd med att man ville hjälpa kvinnor som lever under stark social kontroll.
Brian Arly Jacobsen menar att den effekten har uteblivit, och att myndigheterna borde göra mer konkreta hjälpande insatser för de kvinnor som verkligen lever i förtryck.
Danmarks Radio har talat med Sarah Ali, som bär niqab och inte åkt kollektivtrafik på två år. Hon menar att lagen begränsar hennes religionsfrihet, och vill inte välja bort den muslimska ansiktsslöjan.
Den som visar sig ute i offentliga miljöer i en klädsel som täcker ansiktet riskerar sedan 1 augusti 2018 att få böta 1 000 kronor första gången, och större belopp om det upprepas. Under de två år som lagen gällt har danska polisen utfärdat böter 60 gånger, men några av fallen gäller andra typer av maskeringar.
Peter Skaarup, gruppledare för Dansk Folkeparti, är mycket nöjd med att lagen infördes men skulle helst se att polisen tillämpade den ännu hårdare och bötfällde fler kvinnor.
Gå till toppen