Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sandra Stendahl: I stället för Malmöfestivalen – fest hos oss hela veckan

Jag var kanske åtta år och familjen var på besök i Malmö. Malmöfestivalen liknade inte alls Karnevalen i Värnamo, utan den här stadsfestivalen liksom kokade. På gatorna var det så trångt att man knappt kunde andas, det luktade älgkebab och andra saker som jag inte ens visste fanns. Tjoff, så åkte en brandman ner i kanalen. På scenerna spelade artister jag sett på teve.
Där i vimlet såg jag en människa med den coolaste tröjan jag någonsin sett. Det stod "Haur du sitt Malmö haur du sitt varden." Inget budskap hade någonsin känts mer rätt. Jag deklarerade för familjen att en sådan tröja skulle jag ha. Själv var jag i trans, men mina föräldrar har berättat hur vi armbågade oss gata upp och gata ner för att hitta rätt stånd. Det var visst någon tidning som tryckt upp t-shirten.
Med tröjan på och en spelad avadådå-attityd gled jag sedan festivalen fram med känslan att den här staden kommer jag nog att få anledning att återvända till.
I år har en pandemi stoppat festen och vi kommer inte att kunna uppleva en Malmöfestival som vi är vana vid. Bara tanken på att vi för ett år sedan satt i öltält, gick på konsert eller befann oss mindre än 1,5 meter från en annan människa känns nu främmande.
Vad gör vi i stället för Malmöfestivalen? På Sydsvenskan vill vi inte vara utan fest bara för att festivalen är inställd. Under hela veckan kommer vi därför att bjuda på digital festivalstämning, nostalgi och tips om hur du stillar din längtan.
Nu har jag bott tio år i Malmö och upplevt lika många festivaler. Mitt bästa Malmöfestivalminne är i hård konkurrens ändå mitt första. Vilket är ditt? Vann din drakbåt, träffade du din tjej, åt du ditt livs bästa kebab? Mejla gärna dina festivalminnen till malmo@sydsvenskan.se.
Gå till toppen