Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hos blomsterbönderna i Lödde växer klimatsmart odlade trädgårdsväxter

En miljon trädgårdsplantor ser varje år dagens ljus i Löddeköpinge. I fälten på Wändels perenner driver man bland annat fram lavendel, violer och rosmarin som planteras i trädgårdar ändå upp till Bastuträsk. Nu är odlarna nominerade till Årets klimatbonde.

Marie och Magnus Wändel har sett blomstertrender komma och gå. De utvecklar sortimentet från år till år. Här med väldoftande violen ”Ullas favorit” som är ett grönt kulturarv då den förökats genom sticklingar från en gammal sort som odlades redan runt 1940.Bild: Maria Sehlin
Intill en vägkorsning inte långt från Center syd ligger en odling som för en lite anonym tillvaro i trakten. Det första som möter besökare är skylten ”Ej privat försäljning” för det här är ingen handelsträdgård. Men det händer ändå att besökare irrar sig in – lockade av färgprakten i fälten.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen