Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldre tas på utflykt – kan isoleras i veckor

Flera kommuner vittnar om att personer på äldreboenden åker på utflykter med anhöriga, som ett sätt att runda besöksförbudet. Men när de kommer tillbaka är risken stor att de måste isoleras.

Flera kommuner vittnar om att personer på äldreboenden åker på utflykter med anhöriga, enligt SKR. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Sedan april har regeringen utfärdat ett nationellt besöksförbud på landets äldreboenden. Men även om anhöriga hindras från att komma in på äldreboendena har kommunen ingen rätt att hindra de äldre från att komma ut. En vanlig metod att komma runt besöksförbudet är därför att de äldre åker på utflykt med sina anhöriga, berättar Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR).
– Man åker hem och dricker kaffe, kanske äter tårta eller vad man gör och sedan skjutsar man tillbaka dem till äldreboendet, säger han.
Äldreboendena hamnar då i en svår sits eftersom det finns en risk att den äldre kan ha smittats med coronaviruset.
– Det är en jättesvår fråga och flera kommuner har då isolerat personer kanske två veckor tills man vet att den inte smittats av covid-19. Men vitsen var ju mer socialt umgänge och så kommer de tillbaka och det blir ännu mindre, säger Greger Bengtsson.
TT: Informeras de äldre och anhöriga om att det kan bli såhär?
– Det förutsätter jag.
Problemet har framkommit i diskussioner mellan socialchefer, medicinskt ansvariga sjuksköterskor och SKR. Även om organisationen inte kan säga exakt i vilken utsträckning det sker är denna typ av utflykt ett av de vanligaste problemen när det gäller att hantera besöksförbudet, enligt Greger Bengtsson. SKR har därför bett Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten specificera vad som gäller i sådana situationer.
– Ska de äldre betraktas som smittade eller inte när de kommer tillbaka?
Kommunerna har också upplevt andra problem kopplat till besöksförbudet. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har till exempel gett grönt ljus för personer med påvisade antikroppar att hälsa på sina äldre, men många kommuner har trots det satt stopp för sådana besök.
– En väldigt stor del, merparten av kommunerna har sagt att man inte tillämpar det här undantaget, säger Greger Bengtsson.
Många kommuner vittnar om svårigheter med att tolka testresultaten och även här har SKR bett om förtydliganden från expertmyndigheterna.
– Självtesterna är inte okej, medan blodtesterna från regionerna är okej. Men hur ska en äldreboendechef veta vad som är vad om det inte tydligt framgår?
Fakta

Besöksförbud

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden har gällt sedan 1 april och gäller till sista augusti.

Förbudet är generellt. Den verksamhetsansvarige för ett boende får i det enskilda fallet medge undantag från förbudet om det finns särskilda omständigheter som motiverar ett undantag och om risken för spridning av coronaviruset är liten.

Källa: Regeringen

Gå till toppen