Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårt att boka coronatest för synskadade

Enligt Synskadades riksförbund kan det vara krångligt för många synskadade att boka coronatest. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Det kan vara svårt för synskadade att göra coronatester eftersom den teknik som används vid bokningar kan vara svår att använda för den som inte kan se, menar Synskadades riksförbund, enligt Sveriges Radio Ekot.
Personer som vill testa sig för covid-19 hänvisas i många fall till en app eller en hemsida för att boka tid. Enligt Håkan Thomson, ordförande för Synskadades riksförbund, saknar många synskadade personer kompetens för att använda de digitala hjälpmedlen, vilket han säger beror på att landets regioner inte har satsat tillräckligt på utbildning.
– Det är inte så enkelt att använda digitala tjänster när man inte ser alls, säger Håkan Thomson till radion.
Sveriges kommuner och regioner (SKR) säger till Ekot att arbetet pågår för att de digitala hjälpmedlen ska fungera för alla. Och i en kommentar säger socialminister Lena Hallengren (S): ”Alla ska kunna ta del av vård och omsorg på lika villkor och jag förutsätter att vårdgivarna arbetar aktivt för att säkerställa det.”
Gå till toppen