Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåningar uppmanas att koka vattnet efter läcka

En stor vattenläcka utanför Malmö har orsakat grumligt vatten och risk för bakterier. Boende i Fosie, Oxie, Björnstorp och byarna runt Svedala uppmanas att koka sitt dricksvatten. Alla som får sitt vatten från Vombverket uppmanas dessutom att vara sparsamma med vattnet de närmaste dagarna.

Arbetet med att laga läckan pågick under hela torsdagseftermiddagen och kvällen.Bild: Patrick Persson
Under natten till torsdagen skedde en stor vattenläcka i en ledning från Vombverket, som producerar vatten till Burlöv, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Vellinge och delar av Lund och Eslöv.
Sydvattens personal har grävt fram det trasiga röret för att laga vattenläckan, men arbetet är omfattande och kommer fortsätta under fredagen. När vattnet i ledningen stängdes av ledde det till låga vattennivåer i depåerna och därför uppmanar Sydvatten samtliga boende som får sitt vatten från Vombsjön att vara sparsamma med vattnet.
– Just nu har vi tryckproblem i Malmö, vi kan inte leverera vatten i den omfattning som alla kräver eftersom vi har en ledning mindre. Så vi uppmanar alla att vara sparsamma med vattnet, säger Sandra Nordström, kommunikatör på Sydvatten.
De som bor i Fosie, Oxie, Björnstorp utanför Lund, Bara, Klågerup, Vismarslöv, Eksholm, Sturup, Beden, Nötesjö, Börringe, Slättäröd, Svenstorp, Tittente, Bjärshög, Kvisslemölla, Tjustorp, Vinninge, Norrskog, Lemmeströ, Bramstorp, Resåkra och Stridsmölla uppmanas dessutom att koka dricksvattnet och det vatten som ska användas till matlagning. Kokningsrekommendationen gäller i minst tre dagar.
Efter att läckan lagats måste vattnet i ledningen provtas för att säkerställa att dricksvattnet håller god kvalitet. Därför kan Sydvatten ännu inte säga hur lång tid det kommer ta innan vattnet är drickbart igen.
Åsa Håkansson, teknisk chef på Sydvatten, förklarar att kokningsrekommendationerna är en säkerhetsåtgärd:
– Läckan har gjort att vattenrören i nätet har varit trycklöst och då skulle det kunna läcka in något, en bakterie, i nätet.
I Staffanstorp, Malmö, Vellinge och Svedala samt Dalby och Genarp i Lunds kommun kan vattnet vara grumligt och missfärgat. Det är dock helt ofarligt.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen