Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi vet att höjd regionskatt slår stenhårt mot personer med låga inkomster.”

Tack vare modern teknik har flera tidsödande administrativa arbetsuppgifter som tidigare utfördes manuellt digitaliserats. Det skriver företrädare för allianspartierna i Region Skånes servicenämnd.

Självincheckning på vårdmottagningarna bidrar till en mer effektiv hantering och att personalen kan lägga mer av sin tid på patienterna, skriver artikelförfattarna.Bild: Tobias Andersson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I Allians för Skåne är vi övertygade om att det går att höja kvaliteten i välfärden genom att använda regionens resurser på ett smartare sätt. Därför lyfter vi fram ett exempel från Centralsjukhuset i Kristianstad där personal från regionens serviceförvaltning, Regionservice, tagit över hela ansvaret för städningen av operationssalarna (Aktuella frågor 30/7).
Tidigare städades operationssalarna bland annat av operationssjuksköterskor mellan operationerna. När Regionservice medarbetare tog över städningen fick vårdpersonalen mer tid för patienterna, något som starkt bidrog till att sjukhuset kunde öka antalet operationer och korta vårdköerna. Av det drar vi slutsatsen att det inte alltid är mer pengar som är lösningen på sjukvårdens utmaningar.
Ofta går det att förbättra kvaliteten för patienterna och underlätta arbetsdagarna för personalen genom att utveckla nya smarta arbetssätt och ta vara på digitaliseringens möjligheter.
Trots att Jonas Esbjörnsson (S) är andre vice ordförande i Region Skånes servicenämnd har han inte mycket att säga om de frågor som nämnden arbetar med (Aktuella frågor 3/8). Det är synd. Vi hade gärna hört mer om Socialdemokraternas vision för Servicenämnden och dess ansvarsområden. Servicenämnden har en central betydelse för Region Skånes verksamheter och Regionservice, som vi i nämnden är ansvariga för, har en nyckelroll när det gäller att möta de utmaningar som den skånska sjukvården står inför.
Regionservice ligger i framkant när det gäller att utveckla moderna stödsystem till sjukvården. Här är ytterligare två exempel:
•Vid självincheckning på vårdmottagningar, alltså att patienterna själva kan registrera sig när de kommer till ett planerat vårdbesök, läser en mjukvarurobot av det som registrerats och gör en månatlig sammanställning. Det bidrar till en mer effektiv hantering och att personalen kan lägga mer av sin tid på patienterna
• I samband med hälsoundersökningar av asylsökande används modern robotteknik för att registrera uppgifter hos Migrationsverket. Det gör att personalen kan ägna sig åt andra sysslor.
Tack vare modern teknik har flera tidsödande administrativa arbetsuppgifter som tidigare utfördes manuellt digitaliserats. Syftet är att medarbetarna ska slippa repetitivt arbete och kunna lägga mer tid på patienterna.
Jonas Esbjörnsson tycks inte vilja se de möjligheter som ny teknik och smarta innovationer medför.
Även när det gäller sjukhusmaten, ett annat av Servicenämndens ansvarsområden, går det att genomföra smarta effektiviseringar. Allianspartierna och Socialdemokraterna i Servicenämnden kom nyligen överens om ett nytt koncept för sjukhusmaten i Skåne. Det ger patienterna större valfrihet, höjer kvaliteten på maten, sänker regionens kostnader och minskar sjukhusens matsvinn.
Till skillnad från Socialdemokraterna tror vi inte att skatten är en outsinlig källa att ösa pengar ur. Vi vet att höjd regionskatt slår stenhårt mot personer med låga inkomster, något som får stora negativa effekter. Befolkningsmässiga förändringar gör att behoven av sjukvård ökar i en snabbare takt än intäkterna.
Om vi inte lyckas använda resurserna på ett mer effektivt sätt är det kronor och inte ören vi pratar om i skattehöjningar. Under de år Socialdemokraterna styrde Region Skåne ökade vårdköerna och vårdplatserna minskade, trots högkonjunktur och ökade skatteintäkter. Det visar att mer pengar inte alltid är svaret på hur vårdens utmaningar ska lösas.
För att skåningarna ska ha en sjukvård att lita på, inte bara idag utan också i framtiden, behöver vi politiker agera klokt.
I Allians för Skåne är vi hoppfulla. Med smarta nya arbetssätt och digitalisering kan vi på samma gång sänka kostnader och höja kvaliteten. Det är det som är strukturella effektiviseringar. Och det är så vi kan framtidssäkra den skånska välfärden utan att höja skatten.
Inger Tolsved Rosenkvist (L), ordförande i Region Skånes servicenämnd
John Eklöf (M), förste vice ordförande i Region Skånes servicenämnd
Mikael Stamming (C), ledamot i Region Skånes servicenämnd
Katarina Stålberg (KD), ersättare i Region Skånes servicenämnd
Läs också ”Det alliansen kallar för effektivisering är i verkligheten nedskärning.”
Läs också ”Att effektivisera handlar om att personalen ska gå smartare.”
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen