Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det borde vara mer Malmö i Malmöfestivalen!”

Festivalveckan borde utnyttjas för att öppna upp och visa Malmös rika utbud av restauranger och livescener, skriver de två moderaterna Torbjörn Tegnhammar och Nicola Rabi.

Tidigare hade Malmöfestivalen sin egen öl. Så här såg burkarna ut år 2000.Bild: Hussein El-Alawi
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Malmöfestivalen borde inte vara som andra festivaler, för Malmö är inte som andra städer.
Idag skulle festivalen ha avslutats, men precis som mycket annat har årets upplaga fått ställas in på grund av coronapandemin. Nu borde Malmö ta tillfället i akt och förnya festivalen så att mer av stadens kultur- och nöjesliv, föreningar och restaurangnäring lyfts fram.
Idag går det inte att skilja Malmöfestivalen från vilken annan stadsfestival som helst. Det är samma langosförsäljare och samma knallar som säljer tröjor med vargmotiv. Det innebär att staden missar chansen att marknadsföra allt som är fantastiskt och unikt med Malmö.
Moderaterna är varma vänner av Malmöfestivalen. Några av festivalens första upplagor ägde rum under de år på 1980-talet då Moderaterna styrde Malmö.
Under årens lopp har en del av festivalens höjdpunkter kommit att bli kännetecknande för Malmöfestivalen, till exempel den årliga drakbåtstävlingen och den särskilda festivalölen. Tidigare spelade också Malmös föreningsliv en stor roll i det som skedde under festivalen. Inget av detta finns kvar, något som är oerhört beklagligt.
I Malmö finns några av Sveriges häftigaste livescener för musik och kultur, Malmö är mångfaldens stad med invånare från alla världens hörn och har ett restaurangutbud som få kommuner kan drömma om. Allt detta borde visas upp och främjas när Malmö bjuder in till festival, inte konkurreras ut.
Varför ska festivalbesökarna utfodras med samma turnerande langos, älgkebab och brända mandlar som går att köpa på varje kommunal festival? Låt istället Malmös restauranger och caféer flytta ut på gatorna och visa upp den fantastiska matkultur som Malmö har ett erbjuda.
Malmöfestivalen i dagens tappning är varje år ett hårt slag för Malmös privata livescener. Så borde det inte vara. Festivalveckan borde utnyttjas för att öppna upp och visa Malmös rika utbud av livescener. Moderaterna föreslår därför att en stor del av artistframträdandena flyttar in på klubbar som Kulturbolaget, Folk & Rock och Babel. Festivalen borde vara veckan då klubbarna blomstrar.
Malmöfestivalen är och ska vara en folkfest för alla. Att evenemangen är avgiftsfria innebär att människor från alla samhällets delar kan mötas. Så kan det fortsätta även om vissa av de artister som kommunen bokat uppträder på Malmös klubbar.
Klubbarna skulle kunna förbinda sig att ha fri entré och istället göra förtjänst genom försäljning av dryck och mat. Den mycket positiva marknadsföring som deltagande i Malmöfestivalen innebär skulle också gagna klubbarna. Ett sådant arrangemang gör dessutom festivalen billigare för Malmö skattebetalare eftersom behovet av att bygga tillfälliga scener minskar. Sammantaget får Malmö en häftigare festival där hela Malmös kulturliv kan visas upp samtidigt som kommunen behöver spendera mindre pengar på festivalen, pengar som skulle kunna stärka skola, vård och omsorg.
Malmöfestivalen borde också visa upp Malmös starka anknytning till hav och vatten. Detta genom att dra nytta av kanalerna i festivalutbudet, men också genom att ta tillfället i akt och arrangera möten och seminarier som uppmärksammar hållbar utveckling.
Malmö har alla förutsättningar att profileras som en vattenstad och Malmöfestivalen är ett utmärkt forum för det.
Malmö är så oerhört mycket mer än de allvarliga problem som ofta präglar medierapporteringen om staden. Malmö är mångfaldens stad och ett av Sveriges starkaste nav för innovation och framgångsrika startup-företag. Här finns både stjärnkrogar och Sveriges bästa falafel. I Malmö går det att besöka både förstklassiga kulturinstitutioner och hippa rockklubbar. Allt detta borde visas upp och marknadsföras på Malmöfestivalen.
Malmöfestivalen ska inte bara vara en festival i Malmö. Det borde vara en festival för att fira Malmö, ett tillfälle att visa upp allt fantastiskt som staden har att erbjuda. Det borde helt enkelt vara mer Malmö i Malmöfestivalen!
Torbjörn Tegnhammar (M) , oppositionsråd i Malmö.
Nicola Rabi (M), vice ordförande i Malmös kulturnämnd.
Gå till toppen