Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shora Esmailian: Skolstartsångesten handlar mer om relationer än mattetal

Imorgon står tusentals barn på skånska skolgårdar och väntar på att få höra sitt namn läsas upp. Shora Esmailian läser återutgivna och nya böcker om det stora kliv det innebär att börja skolan.

”Nina i ettan” av Emi Guner och Loka Kanarp (Rabén & Sjögren) och ”Nu börjar vi skolan!” av Katja Tydén och Ingrid Flygare (Bonnier Carlsen)
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Den ångestfyllda våren är sedan länge över. Den när föräldrar ska – likt lydiga och goda konsumenter – jämföra skolor i Malmö och Helsingborg, mäta avstånd, ställa upp avancerade ekvationer över sannolikheter att få önskad skola för att till slut ranka sina favoriter i det obligatoriska skolvalet. Tanken om att alla skolor ska vara likvärdiga, att alla barn i Sverige ska ha rätt till en bra och jämlik skolgång nära hemmet, försvann i början av 1990-talet när den borgerliga regeringen öppnade upp för vinstdrivande krafter att bedriva pedagogisk verksamhet. Så är också den svenska skolan – under ständig kritik från höger som från vänster – den enda avreglerade skolmarknaden i världen, där riskkapitalbolag får lov att driva skattefinansierade skolor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen