Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tacka medborgare Drais för köttbullarna – han gjorde färsen till vardagsmat

Den 23 augusti är det köttbullens dag. Vi hyllar uppfinnaren som skapade förutsättningar för färsrättens globala genombrott och gjorde en svensk nationalrätt lättlagad. Nej, han hette inte Cajsa – utan Karl.

Köttbullen har gamla anor men slog igenom först på 1800-talet, tack vare köttkvarnen.Bild: Mats Roslund
– Skär sönder det råa oxköttet och hacka det helt fint med talg och fläsk, vilket sedan uppblandas med tre à fyra ansjovisar, litet muskotblomma, peppar, salt, fyra ägg och något rivet bröd. Därav kan sedan göras små fricadeller, skriver Cajsa Warg i det allra första svenska köttbullsreceptet, publicerat 1755.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen