Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högre risk för våld när hon tjänar mer än han

Risken för att en kvinna uppsöker sjukhus på grund av misshandel ökar när hennes ekonomiska position förbättras i jämförelse med hennes man.
– När kvinnans inkomstpotential ökar leder detta till en ökning av många destruktiva beteenden hos män. Bland annat våld i hemmet, säger nationalekonomen Sanna Ericsson.

En kvinna som tjänar betydligt mer än sin man löper högre risk att uppsöka sjukhusvård efter misshandel. Arkivbild.Bild: JESSICA GOW / TT
Med hjälp av uppgifter om kvinnors förväntade arbetsinkomster i relation till deras makar har nationalekonomen Sanna Ericsson kunnat göra en avstämning mot statistik över kvinnor som uppsökt svenska sjukhus på grund av misshandel hemma eller på en ospecificerad plats, uppgifter som rapporteras av oberoende sjukhuspersonal.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen