Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Tapper: Ambitiöst porträtt av Jan Guillou – men för kort

”'Den överlägsne journalisten' är en av de bättre dokumentärproduktionerna SVT gjort kring en känd person. Kanske för att Guillous kontroversiella status tvingat teamet bakom att höja ambitionerna. Eller för att Guillou själv inte velat medverka i något av de många banala idolporträtt som kännetecknat genren”, skriver Michael Tapper.

SVT:s dokumentärserie ”Den överlägsne journalisten” skildrar journalisten och författaren Jan Guliious liv och karriär. ”En av de bättre dokumentärproduktionerna SVT gjort kring en känd person”, tycker Michael Tapper.Bild: SVT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Jan Guillou föddes in i överklassen men blev klassförrädaren som, till skillnad från flera av sina likar i 68-generationen, aldrig återvände som nyfrälst högermegafon till fadershuset. Han straffade också ut sig ur den marxist-leninistiska vänstern för att som han själv formulerade det: ”jag, med viss rätt, misstänktes för att inte vara kommunist”. I stället gick han sin egen väg som oberoende socialistisk frifräsare med det i flera intervjuer uttalade målet att bli ”Sveriges bästa journalist genom tiderna”.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen