Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bandet som mixar bolivianskt, rock och samesång redo för Mossagårdsfestivalen

Delar av Mossagården brann upp i januari. Men det stoppade inte den årliga sommarfestivalen, bara sköt upp den till helgen som nu kommer.
På festivalen blandas olika slags musik. Gruppen Atajo mixar på egen hand boliviansk musik, rock, blues och reggae, med mera.

Dagens Atajo, redo för Mossagårdsfestivalen på lördag kväll. Från vänster Mauricio Picasso, Björn Wickenberg, Panchi Maldonado, Dan Fridh, Yoel Lind-Ruos och Renzo Jaldín.Bild: Olaya Tapia
”Inga covers, tack!”
Det var grundtanken när Panchi Maldonado för 24 år sedan hemma i Bolivia startade sin grupp Atajo ("genväg”). Bandet har turnerat både i Latinamerika och Europa och släppt ifrån sig tretton album.
– När gruppen bildades var det många musiker i Bolivia som gjorde coverversioner av låtar av band som Queen och Guns 'n' roses, för att sedan börja smyga in sitt eget material. Men jag ville ta en genväg och satsa på mina egna låtar direkt, säger Panchi Maldonado.
För många år sedan träffade han en svenska på gatan i La Paz. De lever nu sedan länge tillsammans, har barn ihop och flyttade till Sverige och Stockholm 2017, för att sedan omgruppera sig till Blentarp, där det var lättare att hitta en bostad.
– Vi trivs här och jag hittade nya fina musiker till bandet, de flesta av dem bor i Lund.
När det första Atajo bildades 1996 var Panchi Maldonado snart inne på att spela många slags musik, som blues, rock och reggae.
– Men jag har också alltid velat blanda med traditionell boliviansk musik och spela cumbia och salsa.
Texterna är centrala för Panchi Maldonado.
– Jag jobbar mycket med dem. När jag började skriva låtar behövde vi i Bolivia en musik som som kunde prata om vår historia, våra traditioner, samhället och politiken.
Panchi Maldonado beskriver ett Bolivia uppdelat i två delar, mellan urbefolkningen och mestiserna, ättlingarna till urbefolkningen och europeer.
– Mestizos vill dominera över ursprungsfolken och deras tusenåriga kultur respekteras inte. De politiska partier som styrs av mestizos spelar spelet utifrån USA:s regler och gör vad det landet vill. Vårt land är tyvärr intressant på grund av våra naturresurser. I Bolivia finns den sjö i världen som innehåller mest litium som används till batterier.
Att han nu bor i Sverige påverkar Panchi Maldonados musik.
– Jag vill verkligen börja sjunga på svenska längre fram, det känns viktigt att säga saker på det språk som folk förstår bäst. Jag pluggar svenska varje dag nu.
Han har också lagt in sång av svenska samer i sina egna sånger.
– I Bolivia har vi en likartad kvinnosång som också ackompanjeras av rytminstrument. Och kulturerna liknar varandra. Samerna har renar, i Bolivia arbetar man på motsvarande sätt med lamadjur.
Fakta

Mossagårdsfestivalen

Hålls på gården utanför Veberöd denna fredag-söndag. På programmet bland annat Ebbot Lundberg & Tentakel, Nicolai Dunger, Julia Frej, Magnus Rosén, Dotter, skogsbad, naturvandringar och föreläsningar om bygge med hampa och att mjölksyra.

Gå till toppen