AnnonsSkjöld/Skjöld & Grönvall Leg.Optiker

Så sköter du om dina ögon

Alexandra Skjöld

Att leva hälsosamt är det bästa sättet att få ett långt och bra liv – det gäller för såväl kroppen som för dina ögon. Försämrad syn är något de flesta drabbas av när de blir gamla men dina dagliga vanor kan bidra till att hålla ögonen starka och friska längre.

– Att undersöka sina ögon regelbundet är av största vikt för att upptäcka förändringar i tid och minska risken för problem, säger Alexandra Skjöld, optometrist på optikermottagningen Skjöld/Skjöld&Grönvall i Malmö

Synen är ett av våra viktigaste sinnen, men många tar nog sin syn för givet och tänker inte på att ögonen är sårbara och behöver skyddas. Om man inte sköter sina ögon ökar risken att drabbas av försämrad syn och sjukdomar.

– Det är viktigt att göra utförliga eller regelbundna synundersökningar och ögonhälsokontroller, säger Alexandra Skjöld. Det finns sjukdomar som inte ger några symptom förrän i ett väldigt sent skede, men bör upptäckas i tid för att man ska kunna hämma och bromsa utvecklingen.

Ögonen speglar dessutom vår inre hälsa. Problem som inte är direkt synrelaterade kan upptäckas vid en ordentlig undersökning, såsom diabetes, högt blodtryck och förhöjt kolesterolvärde.

– Vi kan bland annat se förändringar på blodkärlen när vi undersöker ögonen, säger Alexandra Skjöld. Och det ger indikationer på hur kärlen ser ut i resten av kroppen.

Det finns saker du kan göra för att bibehålla en normal synförmåga. Att tänka på att ta pauser från datorskärmen och skydda ögonen mot solen är exempel på enkla sätt att minska påfrestningar på ögat.

– Men det också viktigt att hålla en hälsosam livsstil, säger Alexandra Skjöld. Dåliga vanor och ohälsosam kost är faktorer som kan påverka synen negativt.

Det här kan du göra för att ta hand om dina ögon

Gör regelbundna synundersökningar hos en optiker med droppbehörighet.

Gör regelbundna synundersökningar

Gå med jämna mellanrum till en legitimerad optiker med droppbehörighet och gör en grundlig synundersökning. På så sätt kan synförändringar och andra onormala tillstånd upptäckas i tid, även om de är symptomfria, som glaukom (grön starr) och AMD (åldersförändringar i gula fläcken).

Håll koll på sjukdomar i släkten

Många ögonsjukdomar är ärftliga och därför är det viktigt att ha koll på hur ögonhälsan i släkten ser ut. Det är inte säkert att den typen av information kommer fram om man inte frågar.

Ät hälsosamt

Sund kost och hälsosamt liv är bra även för ögonen

En sund kost med mycket frukt och grönt är lika viktigt för ögonen som det är för resten av kroppen. Det är bra att vara sparsam med kött och istället försöka äta mycket fisk och grönsaker, som innehåller omega3 och antioxidanter.

Ta pauser

Långa arbetsdagar framför en datorskärm är ansträngande för ögonen. Vi blinkar mindre och fokuserar alltför länge på ett och samma avstånd. Ögonen blir torra och överansträngda. Ta pauser från skärmen, titta upp var tjugonde minut och fokusera på en punkt åtminstone tjugo meter bort. På så sätt får ögat en paus och du slipper de muskelspänningar som annars kan uppstå.

Håll vikten

Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och andra problem som kan uppstå på grund av övervikt kan också ge ögonkomplikationer. Därför är det viktigt att bibehålla en hälsosam vikt och minska risker för förändringar i ögats blodkärl.

Undvik rökning

”Sluta röka eller börja helst inte”, säger Alexandra. ”Rökning är, precis som för resten av kroppen, väldigt skadligt även för ögat. Det påverkar alla kärl i ögonen och näthinnan. Exempelvis vet vi att det finns en stark koppling mellan förändringar i gula fläcken och rökning.”

Rengör ansiktet

Den vanligaste orsaken till torra ögon är att man har en nedsatt funktion i de oljeproducerande körtlarna i ögonlockskanten. Därför är det viktigt att vara noga med att rengöra ögonlocket. De som använder smink är oftast duktiga på att tvätta ansiktet, men även de som inte sminkar sig behöver rengöra ögonpartiet regelbundet.

Håll händerna rena

Precis som i munnen finns det en slemhinna i ögat där det kan komma in bakterier. De flesta skulle aldrig stoppa smutsiga fingrar i munnen, men många är oförsiktig med sina ögon. Att gnugga sig i ögonen eller hantera linser med orena händer ökar risken för att drabbas av exempelvis virusinfektioner.

Kontakta Skjöld/Skjöld&Grönvall för att boka din synundersökning och lära dig mer om hur du tar hand om dina ögon.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan