Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårare för framtidens pensionär att få bolån

Ett långt arbetsliv och vinst på tidigare bostad verkar inte räcka. I flera större svenska städer riskerar framtidens pensionärer att nekas nya bolån, enligt en undersökning.

En undersökning från Skandiabanken indikerar att framtida pensionärer kan få svårare att beviljas nytt bolån. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
En medelinkomsttagare som i dag är 40 år och arbetar hela sitt yrkesliv kan inte räkna med att kunna flytta som pensionär. I Skandiabankens undersökning utgår man från ett typfall med en person som går i pension vid 67 års ålder, det vill säga om 27 år, som aldrig varit sjukskriven eller föräldraledig och har en bostadsrätt som vid försäljning kommer att ge en vinst. Om reglerna för bolån, som gällde före pandemin, fortsätter att gälla skulle den personen inte ha möjlighet att köpa en ny likvärdig bostad (tre rum och kök) med en belåningsgrad på drygt 50 procent i nio av 20 större svenska städer.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen