Annons

Annons

Annons

Fotboll: HIF

HIF:s klubbläkare anser att matchen inte bör spelas

HIF:s klubbläkare Harald Roos anser att matchen HIF-Djurgården inte bör spelas.

– Det är min uppfattning, konstaterar han.

Text

Coronautbrottet i HIF sätter ett stort frågetecken för söndagens match mellan HIF och Djurgården. Beslut om matchen kan spelas väntas komma på söndagsmorgonen.

Bild: MATHILDA AHLBERG

Annons

På lördagen konstaterades att ytterligare två HIF-spelare har testat positivt för covid-19, vilket laget då meddelade Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté. Totalt är nu fyra spelare i A-truppen smittade och frågetecknen kring söndagens match blir allt större. Dessutom är sex U-spelare smittade.

– Vi har fått rekommendationen från Smittskydd Skåne att inte idka fotbollsverksamhet, det vill säga inte spela matchen. Det är en rekommendation. Sen måste Fotbollförbundets tävlingskommitté beakta det och de har sin egen medicinska kommitté som jag naturligtvis också haft kontakt med, berättar HIF:s klubbläkare Harald Roos.

Hur låter det när du pratar med dem?

– Som jag uppfattar medicinska kommittén delar de vår uppfattning.

Annons

Som läkare och kunnig i sakfrågan – vad är din uppfattning om matchen i morgon?

Annons

– Jag är av uppfattningen att om Smittskydd Skåne, som är den största expertisen, ger en rekommendation som är tydlig så har jag självklart svårt att tycka att Helsingborgs IF inte ska följa den.

Matchen bör inte spelas?

– Det är min uppfattning, svarar Harald Roos.

Coronaviruset har visat sig kunna spridas snabbt och med ett pågående lokalt utbrott finns uppenbara risker att fler i omgivningen kan drabbas. Omfattande försiktighetsåtgärder har därför vidtagits.

Motståndaren Djurgården är redan på plats i Helsingborg, och det kan bli så att de får åka hem utan att ha spelat match. Beslut väntas komma på söndagsmorgonen.

– Vi alla som älskar fotboll tycker att det är jättetråkigt att vi inte kan genomföra fotbollsmatcher, men säkerheten måste ju gå före. Jag tror att om vi inte gör det här på ett bra och klokt sätt kommer vi inte kunna fortsätta med fotboll heller. Jag känner mig väldigt trygg med samarbetet jag har med både Helsingborgs lasaretts infektionsklinik och smittskyddet i frågan, säger Harald Roos.

Hur blir det med de spelare som fått negativt svar på tester ni gjort nu? Hamnar de också i en slags isolering?

– Nej, men i och med att de har haft kontakt med den som smittades först innebär det att de har speciella restriktioner. Det finns ett från Smittskyddet utarbetat formulär kring hur du exakt ska bete dig, och det innebär att du inte ska vara i kontakt med folk på samma sätt som vanligt. Inte gå på restaurang och allt det här.

Hur har reaktionerna i föreningen varit?

– Väldigt balanserat och väldigt lösningsorienterat. Vi har kommunikation med lagkaptenen och sen har de en chattgrupp bland spelarna där man skickar ut saker så att de är informerade. Signalen vi får är att man känner sig trygga med föreningens sätt att hantera situationen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan