Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö stad vill leta plats för ett antirasistiskt monument för att minnas Mangs offer

Idén om att Malmö ska få ett antirasistiskt monument kan i höst ta ett stort steg framåt. I slutet av september ska Malmös kulturpolitiker ta ställning till frågan om att utreda frågan.
– Ska vi göra detta ska vi göra ett verk som inte bara gör folk i Malmö stolta utan även ligger på en nivå som skapar större uppmärksamhet, säger kulturförvaltningens Jennie Järvå.

Förra sommaren höll Sydsvenskans kulturredaktion en debatt om ett monument för Peter Mangs offer på Stadsbiblioteket i Malmö.Bild: Patrick Persson
Den 1 maj 2019 gick fem starka Malmökrafter ut i ett gemensamt upprop i Sydsvenskan. Filmaren Manal Masri, aktivisten Showan Shattak, historikern Robert Nilsson Mohammadi, Hela Malmös verksamhetschef Nicolas Lunabba och Rädda Barnens verksamhetsutvecklare Daniel Diaz skrev att Malmö inte bearbetat det ”kollektiva trauma som Peter Mangs rasistiska dåd orsakade” mellan 2003 och 2010. De fem föreslog att Malmö uppför ett antirasistiskt minnesmärke eller monument.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen