Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shora Esmailian: Rafflande bladvändare för yngre om människans historia

”Att skriva kortfattat och begripligt om skeenden som tagit årtusenden utan att förvandla den till knastertorr prosa är en konst som Engholm bemästrar fullkomligt”, skriver Shora Esmailian om ”Från apa till sapiens – mänsklighetens historia” – en bok för yngre som egentligen passar alla åldrar.

Illustratören Jonna Björnstjerna och författaren Bengt-Erik Engholm duon bakom ”Från apa till sapiens – mänsklighetens historia”.Bild: Ida Halling
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Historien skrivs av segrarna. Klyschan må vara sliten men stämmer väl i fallet med den nyutgivna historieboken för barn ”Från apa till sapiens – mänsklighetens historia” (Natur & Kultur). Författaren Bengt-Erik Engholm och illustratören Jonna Björnstjerna tillhör onekligen Homo sapiens. Liksom andra människoarter härstammar Homo sapiens – den ”visa människan” – från sydapan, men är den enda som överlevde och idag regerar världen. Varför vi segrade? Antagligen för att vi var bättre på att slåss och samla mat än andra Homo-arter, men framför allt för att vi var bättre på att samarbeta med varandra.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen