Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så ska husen i Kävlinge bli vackrare

Kävlinge kommun ska skapa en arkitekturpolicy om hur framtidens hus ska se ut. Om detta är politikerna överens över partigränserna.

Inför Stationsstadens byggande tog kommunen fram ett kvalitetsprogram, nu vill man dra upp riktlinjer för hela kommunen. Arkivbild.Bild: Lars Brundin
Förslaget kommer från socialdemokratiske oppositionsrådet Catrin Tufvesson (S) som förde fram det i en motion förra året.
– Det är viktigt att vi tänker till innan vi bygger, sa Catrin Tufvesson då.
En arkitekturpolicy kan innehålla riktlinjer för hur höga husen får vara, vilka materialval som får användas eller hur bostadsområden ska hänga ihop. Det kan även handla om att bevara gamla hus från vissa tidsperioder. Men exakt vad Kävlinges arkitekturplan ska innehålla vill man i nuläget inte säga något om eftersom det skulle vara att föregå arbetet.
På senaste kommunstyrelsemötet kom motionen upp och fick ett varmt mottagande: politikerna var eniga om att det var en bra idé.
– Nej det är inte ofta vi är överens, men där är Catrin en tillgång, hon är intresserad och kunnig i frågor kring design och att skapa bra boendemiljöer, säger Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande.
Hon ser gärna att man tillsammans lyfter dessa frågor i Kävlinge, tanken är att politiker och tjänstemän ska arbeta fram riktlinjerna.
– Vi vill höja nivån så att vi fokuserar på vad som är långsiktigt hållbart och vackert. Det kan handla om att man väljer naturmaterial eller högre kvalitet. Ibland blir det lite väl enkelt och arkitekterna kan ha vilda idéer, säger Pia Almström.
”Vi vill höja nivån så att vi fokuserar på vad som är långsiktigt hållbart och vackert”, säger Pia Almström.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Det finns tyvärr en del exempel bakåt i tiden där man byggt förfärligt fult. I Kävlinge låg det till exempel ett par jättevackra hus i tegel vid torget där det nu är står kolosser. Det är viktigt att bevara ortens kultur och inte bara bygga det billigaste, säger hon.
Frågan är extra aktuell eftersom kommunen har påbörjat arbetet med en ny översiktsplan och det är många stora utbyggnadsprojekt på gång.
Pia Almström pekar på att man visserligen redan har arbetat med arkitekturfrågorna i olika delprojekt, som ett kvalitetsprogram för Stationsstaden och att frågan även lyfts för den planerade Åstaden.
– Det är nu läge att ta ett samlat grepp kring frågorna. Ambitionen måste vara att vi ska bygga med hög arkitektonisk kvalitet, förklarar Pia Almström.
Det var en enig kommunstyrelse som ställde sig bakom förslaget, ärendet ska nu vidare till kommunfullmäktige.
Målet är att Kävlinges arkitekturpolicyn ska vara klar att antas senast december 2022.
Gå till toppen