Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mataffär satsar på solceller – största takanläggningen i Svedala

Under måndagen började Ica Kvantum Karlssons i Svedala hissa upp 693 solcellspaneler på butikens tak. Inom några veckor kommer besökare att kunna se hur mycket av affärens elanvändning som kommer från solen.

Ica-handlaren Magnus Karlsson och Sven Bodestedt från företaget EnergiEngagemang på taket till Ica Kvantum Karlssons i Svedala, där 693 sollcellspaneler ska monteras.Bild: Sören Billing
Solcellerna kommer uppta en yta på ungefär 2 800 kvadratmeter på det platta taket och när de om några veckor har kopplats in i elnätet kommer de att utgöra den största takanläggningen av sitt slag i kommunen.
– Jag tycker tak på dagligvarubutiker lämpar sig väldigt väl, dels för att vi har en jämnt förbrukning och det är ofta stora, svarta, platta tak, säger Ica-handlaren Magnus Karlsson.
Elen som produceras bedöms motsvara cirka 15 procent av butikens årliga elförbrukning på 1,4 miljoner kilowatt-timmar. Det är lika mycket el som 20 genomsnittliga hushåll använder på ett år.
– Det fina är att vår el-användning är ganska jämn året om. Den består mestadels av kylar, frysar, belysning och ventilation. Det gör att vi kan använda alla topparna i solproduktionen – vi producerar aldrig mer än vi använder, säger Magnus Karlsson.
Ica Kvantum Karlssons investerar två miljoner kronor i utrustningen. Efter en statlig subvention på cirka 20 procent så räknar man med med att investeringen betalat sig efter sju år. Solcellspanelerna har en livslängd på 30 år.
– Tidigare sade man 25 år, men Sverige har ett förhållandevis snällt klimat jämfört med till exempel Sahara eller kring Medelhavet, där man har väldigt varmt på dagarna och väldigt kallt på nätterna, vilket sliter på utrustningen, säger Sven Bodestedt från EnergiEngagemang, som ansvarar för att installera solcellerna.
Företaget jobbar huvudsakligen med större solcellsanläggningar inom industrin och lantbruket och har de senare året sett en ökande efterfrågan.
– Covid-19 har gjort att marknaden har försvagats under våren, men jag tycker man börjar känna en viss positiv känsla efter semestern.
Den som besöker Ica Kvantum Karlssons kommer att kunna se exakt hur mycket av elförbrukningen som kommer från solcellerna.
Hur mycket el som produceras varierar dock kraftigt beroende på årstiden – i juli kan man förvänta sig att produktionen är mer än tio gånger så hög som den är i januari.
Ett dilemma för den som funderar på att investera i solcellspaneler är att tekniken hela tiden går framåt, vilket innebär att ju längre man väntar desto billigare blir elen som produceras.
– När jag började för fyra år sedan var effekten per panel kanske 280 watt för en standardpanel, och idag är den 375, säger Sven Bodestedt.
Utvecklingen går så snabbt att under tiden som Magnus Karlsson funderade på projektet så hann effekten på en standardpanel stiga.
– Frågan är hur länge man ska vänta. Samtidigt så kan man säga så att väntar jag ett år till så är det ytterligare 200 000 kilowatt-timmar som inte har producerats. Så någonstans får man hoppa på. Eftersom jag ser både miljöskäl och ekonomiska skäl till det så tycker jag att nu kör vi, säger han.
Gå till toppen