Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokomotiva Zagreb väntar om MFF går vidare: ”Tvåa i en bra liga”

2017 mötte Malmö FF det kroatiska laget Lokomotiva Zagreb i en träningsmatch på stadion. Den gången blev det 1–1. Nu kan de båda lagen mötas i Europa Leagues tredje kvalomgång.
– Att vi får hemmaplan om vi nu når dit är jäkligt avgörande när det är enkelmöten, konstaterar mittfältaren Oscar Lewicki.

Rasmus Bengtsson i en duell i träningsmatchen mot Lokomotiva Zagreb 2017. Nu kan MFF få möta dem igen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Om Malmö FF besegrar Honved i Budapest den 17 september väntar Lokomitiva Zagreb i Malmö den 24 september.
– Vi var lite bättre än dem den gången tycker jag. Gjorde en okej match inför Europakvalet, säger MFF.s sportchef Daniel Andersson. Och det är jätteskönt att vi fick hemmamatch den här gången.
Den gången gick kvalet inte så bra...MFF åkte ut direkt i Champions League-kvalet mot Vardar från Nordmakedonien.
Målet för MFF i träningsmatchen gjordes av Pawel Cibicki.
– Det är inte jättemånga spelare som är kvar från den matchen hos oss och säkert inte hos dem heller. Det är klart det finns en historia, men det har runnit mycket vatten under broarna sen dess, säger Daniel Andersson.
Några stycken är faktiskt kvar. I den matchen medverkade Behrang Safari, Erdal Rakip, Oscar Lewicki, Lasse Nielsen, Franz Brorsson och Rasmus Bengtsson samt nu rehabtränande Samuel Adrian.
Lokomotiva Zagreb gick in i den andra kvalomgången till Champions League, då Kroatien har två platser. Där blev det dock hemmaförlust mot Rapid Wien med 0–1. Därav går laget in i den tredje kvalomgången till Europa League i stället.
Men laget har faktiskt den lägsta seedningen av alla lag om favoriterna går vidare från andra kvalomgången. Och det bör noteras att man var femton poäng efter Dynamot Zagreb i tabellen.
– De blev ändå tvåa i en bra liga i fjor, påpekar Daniel Andersson.
– Utan att ha stenkoll på just detta laget så är de ofta individuellt skickliga både defensivt och offensivt. Men man brukar kunna straffa dem på att de inte är lika skickliga som lag, säger mittfältaren Oscar Lewicki.
Efter tre omgångar ligger laget trea i årets liga. I fjor slutade man tvåa 15 poäng efter Dynamo Zagreb. Och gick dessutom till cupfinal, där man dock förlorade.
– Att värdera mot de andra lagen vi kunde fått – om vi räknar med att Århus och Stavanger går vidare – är jättesvårt. Men jag tror det är ganska jämnt, säger Daniel Andersson.
– Det känns som vi har hittat trygghet i Europamatcherna. Oavsett om det är lag från öst eller någon annanstans, så kör vi vårt race och låter oss inte påverkas om de spelar smutsigt eller hur de än gör, säger Oscar Lewicki.
En bra värdemätare blir förstås att titta på matchen mot Rapid Wien, som är ett färskt exempel på hur Lokomotiva spelar i Europa. Den gången kom baklängesmålet i första halvlek.
Gå till toppen