Annons

Annons

Annons

Fotboll: HIF

Tegnell: FHM undersöker HIF-matchen

Coronafallen sprider sig allt mer inom svensk elitidrott. Nu säger statsepidemiolog Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten ska titta närmare på helgens allsvenska match mellan Helsingborg och Djurgården – som spelades trots stor smittspridning i hemmalaget.

Text

Helsingborgs Anthony van den Hurk och Djurgårdens Jesper Nyholm.

Bild: Anders Bjurö/TT

Annons

Den allsvenska matchen i söndags mellan Helsingborg och Djurgården (3–1) föregicks av drama. Hemmalagets tränare Olof Mellberg berättade under lördagen att uppemot 15 spelare i Helsingborgs trupp (U19-laget inräknat) var coronasmittade.

Smittskydd Skåne, Helsingborgs lagläkare och Svenska fotbollsförbundets medicinska kommitté ville att matchen skulle skjutas upp. Trots detta beslutade Tävlingskommittén att matchen skulle genomföras.

Annons

Annons

– Det var inget lätt beslut, det var nog det svåraste under mina år i TK, sade ordförande Christer Gustavsson till TT i måndags.

Efter Folkhälsomyndighetens presskonferens under tisdagen frågade TT statsepidemiolog Anders Tegnell om vad han tyckte om att matchen spelades.

– Vi har för lite information om det och håller på att följa upp det tillsammans med Riksidrottsförbundet för att förstå det här bättre, säger Tegnell.

Är det klokt att ändå spela en match där man har smittade från ena laget?

– Jag kan inte bedöma det, men självklart om man har en spridning inom en grupp så ska man ju avhålla sig från alltför mycket kontakt, säger Tegnell.

Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson fick i måndags frågan om vad han tyckte om beslutet:

– Jag vill inte gärna kommentera enskilda lokala händelser, men min allmänna kommentar är att det är viktigt att man lyssnar på det lokala smittskyddet, på vilka råd och anvisningar man ger. I det här fallet smittskydd Skåne, sade Carlson till Aftonbladet.

Björn Eriksson, ordförande på Riksidrottsförbundet, säger att Folkhälsomyndigheten inte har gjort en sammanställd bedömning av läget än.

– De vänder sig alltid till oss först för att samla fakta och de vill nog veta vad som egentligen hände. Innan de uttalar sig vill de få en klar bild av situationen.

Annons

– Men i och med att de frågar om information är de uppenbart väldigt nyfikna på vad som hände i helgen, säger han till TT.

Björn Eriksson har ingen åsikt om vilka beslut som togs, men klargör att det är fotbollen som är ansvarig.

– I grund och botten är det en fråga för fotbollsförbundet, och de får ta ära och kritik för sina egna beslut, säger Eriksson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan