Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös muslimska ledare fördömer antisemitiska slagord

Judiska församlingen i Malmö och stadens muslimska församlingar är trots en turbulent vecka fast beslutna att samarbeta mot islamofobi och antisemitism. Det betonar Malmö muslimska nätverk (MMN) och den judiske rabbinen Moshe David HaCohen i en offentlig skriftväxling.
"Den här kampen kan inte vinnas över en natt", skriver HaCohen.

Imamen Salahuddin Barakat med rabbinen Moshe-David Hacohen från Judiska församlingen i Rosengård i torsdags. Då förenades Malmös judar och muslimer i motståndet mot hat, hot och våld – ett motstånd som nu bekräftas i en skriftväxling mellan HaCohen och Malmös muslimska nätverk.Bild: Bengt Arvidson
I torsdags i förra veckan enades judiska, kristna och muslimska ledare att inte låta sig provoceras av det islamhat som den danske högerextremisten Rasmus Paludan står för. De manifesterade samtidigt enighet mot antisemitism, islamofobi och hat mot kristna trosutövare.
Efter en helg som präglades av koranbränning, våldsamma demonstrationer och spridda slagord som uppmanat till våld mot judar upprepar nu Malmös muslimska församlingar och Moshe David HaCohen en stark vilja till fortsatt samarbete mot judehat och islamofobi.
I ett brev som Malmö muslimska nätverk (MMN) skickat till Judiska församlingen betonar man åter behovet av "fördjupat förtroende i riktning mot ett långsiktigt arbete mot islamofobi och antisemitism, gemensamt".
De muslimska ledarna representerar troende muslimer i Malmö av afghansk, albansk, arabisk, bosnisk, pakistansk, svensk och turkisk härkomst. I brevet liknar de helgens upplopp i Malmö vid ett smörgåsbord som dukades upp av "rena kriminella" med "hat först mot oss och sen mot er".
"Det är typiskt att ni ännu en gång blivit föremål för hat på öppen gata. Malmö muslimska nätverk fördömer självklart de antisemitiska hatorden som en del skanderade vid upploppen", heter det i brevet.
Demonstranter bränner däck i Rosengård i fredags. Vandaliseringen ledde vid ett tillfälle till att åtta-nio personer ropade antisemitiska slagord, tydligt riktade mot Malmös judiska befolkning.Bild: TT
I brevet slår ledarna för Malmös muslimska församlingar fast att det inte ska gå att "förstöra de frukter vi har" bara för att "någon annan slänger ruttna äpplen i vår gemensamma korg".
Moshe David HaCohen beskriver i ett öppet svarsbrev på Facebook brevet som ett "starkt uttalande" från Malmös muslimska ledare. Han beskriver den senaste veckan som en mental berg-och-dal-bana, men uppskattar att det muslimska nätverket så tydligt tar avstånd från den antisemitism som kom till uttryck i upploppen på Rosengård.
"Det är som MMN skrivit: vår gemensamma kamp mot rasism mot våra respektive grupper är en långsiktig kamp som inte kan vinnas över en natt. Men vi har kommit långt, trots allt som hänt. Nu står vi tillsammans starkare än tidigare", heter det i rabbinens svarsbrev.
De nya muslimska och judiska uttalandena har på Facebook fått gillande kommentarer från flera muslimska och judiska företrädare. Även kommunalrådet Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S) har skrivit en uppskattande kommentar.
"Tack för det fina samarbetet, till gagn för Malmöbornas trygghet. Hatet mot både judar och muslimer måste bekämpas. Och vi är starkare tillsammans", skriver Stjernfeldt-Jammeh.
Gå till toppen