Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Korruption i kommuner stinker. Inte bara i Sigtuna.

SVT granskade Sigtuna. Också andra kommuner måste synas.Bild: SVT BILDARKIV
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Ett socialdemokratiskt kommunalråd som jagar makt och röster. Ett börsnoterat byggbolag som vill komma åt byggrätter. Och en syrisk-ortodox församling som vill uppföra kyrka. Se där ingredienserna i en riktigt giftig cocktail.
SVT:s Uppdrag Granskning följer i Makt till varje pris (2/9) upp sitt arbete från våren 2017 om de minst sagt korrumperade relationerna i Sigtuna kommun. Socialdemokratiska toppolitiker utnyttjade då sin makt att skydda enskilda företagare och föreningar i den viktiga väljargruppen syrianer. En förening lät i många år bli att betala hyra. En klubbstuga fungerade som illegal spelhall. En framträdande medlem i församlingen tilläts driva en pizzeria trots att det saknades både detaljplan och bygglov. Protesterande tjänstemän blev överkörda. Avslöjandena skulle så småningom kosta socialdemokraterna makten.
Redaktionen har nu grävt djupare i arkiven. Det är ingen vacker historia som kommer i dagen; i programmet talas om "en hemlig pakt - mellan Sveriges största parti och Sveriges största byggbolag".
2002 rekryterades stjärnskottet Anders Johansson till Sigtuna och blev landets dittills yngsta kommunstyrelseordförande. Han hade stora planer. Kommunen skulle expandera och byggandet skjuta fart. Så långt är inget märkligt. Politiker gillar storskaliga byggprojekt.
Men sedan gick det snett. Sigtunas starke man gjorde upp direkt med byggföretaget Peab Bostad om att det skulle svara för huvuddelen av nybyggnationen och entreprenadarbetena. Kommunen skulle sedan köpa bostäderna. För Peab måste upplägget ha varit oemotståndligt: en gräddfil rakt in i den kommunala bankomaten, till låg risk och utan att behöva konkurrera. För Sigtunas skattebetalare var det förmodligen en betydligt sämre affär.
Inför valet 2010 skulle röster säkras. Den syrisk-ortodoxa församlingen hade länge velat ha en egen kyrka. S såg då till att släppa iväg tomtmark – värd runt 6 miljoner kronor – för en krona. Villkoret var att församlingen byggde en samlingslokal som skulle kunna användas även av de lokala föreningarna. Byggherre blev – ja, just det – Peab.
På riksplanet blev valet en katastrof för S. I Sigtuna fick Anders Johanssons gäng 42 procent av rösterna.
Nu hade det, visar Uppdrag Granskning, blivit rejält kletigt mellan de tre kontrahenterna. Peab hade inte bara byggt åt församlingen, som grädde på moset hade Peab också beställt och betalat två valstugor samt påkostade valaffischer med den S-märkte KS-ordföranden som frontfigur. Fakturan gömdes undan bland projektkostnader.
Det är svårt att tolka detta som annat än att Peab tackade för de lukrativa kontrakten genom att skjuta in medel i Socialdemokraternas valkampanj och genom att hålla syrianska väljare på gott humör.
Det är inte ovanligt att kommunala småpåvar och politiska imperiebyggare rundar upphandlingar och har lite för nära vänskapsrelationer med diverse byggherrar. Göteborg är ett exempel, Motala ett annat. Men sällan sker det så grovt och ogenerat som i Sigtuna.
Branschen är tyvärr alltjämt präglad av en osund kultur. Anbud kan tas in, men villkoren utformas så att de i praktiken är skräddarsydda att passa en viss leverantör. När stora delegationer från kommuner och samhällsbyggnadsföretag minglar tillsammans på fastighetsmässan Mipim i Cannes är det inte alltid lätt att hålla armlängds avstånd.
Händelserna i Sigtuna skulle kunna avfärdas som ännu en kommunal småsjaskighet. Men Sigtuna skiljer ut sig genom vad som förefaller vara försök till röstköp som S-ledningen gjorde sig skyldig till där ett börsföretag stod för smörjmedel.
Peab duckade fegt Uppdrag Gransknings frågor. Anders Johansson, idag med efternamnet Sandén och kommundirektör i Åmål, förnekade det uppenbara.
Det får det inte gå att komma undan med.
Byken behöver tvättas, formerna för tilldelningen av mark redovisas och Peab och Socialdemokraterna förklara sig. Medan medierna fortsätter att granska det som sker i svenska kommuner.
Gå till toppen