Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Vi kräver en extra miljard till ESS

Vi sträcker ut en hand till Socialdemokraterna i Lund att ställa sig bakom våra krav, skriver Liberalerna i Lund.Bild: Emil Langvad
I budgetsamtalen mellan regeringen och samarbetspartierna kräver vi liberaler att närmare en miljard kronor extra satsas på forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund kommande år.
Det skulle innebära stora vinster inte enbart för Lund, utan för hela Sverige och Europa. Liberalerna i Lund har varit drivande i denna fråga och vårt parti på riksplanet, som är Sveriges ledande forskningsparti, driver nu denna fråga i de pågående budgetförhandlingarna med den rödgröna regeringen.
Nu ställer vi oss frågan om Socialdemokraterna i Lund med Anders Almgren i spetsen instämmer i våra krav och driver detta gentemot sina partikollegor i Stockholm för att säkra de framtida investeringarna i ESS?
Att säkra finansieringen i forskningsanläggningen ESS är viktigt av flera olika anledningar. För att Sverige ska ha rätt verktyg att hantera globala utmaningar såsom klimatkrisen och framtida pandemier krävs satsning på forskningsanläggningar som ESS.
Forskning och utveckling är likaså betydande för den svenska konkurrenskraften. För att Sverige ska kunna flytta fram sina positioner och bedriva forskning i världsklass behövs avancerad infrastruktur. Under alliansåren startade, med ett stort engagemang av dåvarande utbildningsministern Lars Leijonborg och statssekreteraren Peter Honeth, tre stora infrastrukturprojekt varav ESS tillsammans med MAX IV i Lund är två.
Vi ska vara stolta över de unika forskningsanläggningarna. Att Sverige, och Lund, ligger i framkant när det gäller den här typen av forskning är något vi måste nyttja den fulla potentialen av. För att försäkra oss om att de redan gjorda investeringarna i anläggningarna stannar kvar i Sverige måste den långsiktiga finansieringen säkras.
Liberalerna i Lund menar att regeringen måste ta ett krafttag kring den långsiktiga finansieringen. Vi sträcker därför ut en hand till Socialdemokraterna i Lund att ställa sig bakom våra krav och driva frågan hårt i sina egna led för att få igenom detta i de pågående budgetförhandlingarna. Eller är det återigen partilojalitet som får ta överhanden?

Philip Sandberg (L),

kommunstyrelsens ordförande i Lund

Mia Honeth (L),

gruppledare i Liberalernas fullmäktigegrupp i Lund
Gå till toppen