Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sveriges första elflyg ger hopp om framtiden

Måns Theorin tittar stolt på det tvåsitsiga elflygplanet på Säve flygplats. Det är det andra i sitt slag i världen och det första i Sverige. ”Elflyg är en milstolpe i flyghistorien”, säger han stolt.

Måns Theorin, som är ordförande i Aeroklubben i Göteborg, är stolt över det tvåsitsiga elflygplanet på Säve flygplats. Det är det andra i sitt slag i världen.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Pipistrel Velis Electro är det första elflygplan som den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa typcertifierat. Enligt myndigheten är det den första certifieringen i hela världen för ett helt elektriskt flygplan. Det första planet flögs från Zürich i Schweiz till norra Tyskland i början på september, det andra har levererats till Aeroklubben vid Säve flygplats i Göteborg. Där väntar man nu otåligt på att bli godkända också av svenska myndigheter.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen